Служители на Регионалната здравна инспекция в Добрич протестираха с искане за достойно заплащане

0
596

Служители на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Добрич излязоха на протест пред сградата на учреждението по време на обедната си почивка с искане за по-достойно заплащане.

Диана Йорданова, главен инспектор и председател на Синдикална секция „Подкрепа“, каза, че средната заплата в РЗИ – Добрич е 1290 лева, а най-ниската – 990. Младши инспектори с дългогодишен трудов стаж взимат около 1120 лева, допълни тя. „В инспекцията работят 72 души, като към момента има 4 незапълнени щатни бройки. Има огромно текучество, което се дължи на ниското заплащане. Идват млади, нахъсани хора, стоят малко, изкарват задължителния конкурс за държавен служител, който не е никак лесен, и след няколко месеца напускат“, разказа Йорданова.

Екатерина Ганчева, специалист в РЗИ – Добрич, споделя, че е учила четири години, през които е и работила, за да може да покрива разходите си за образование и квартира. „Моята заплата е 800 лева. След като си платя всички осигуровки и данъци, оставам с 620. Толкова е ниско заплащането, че дори не мога да си позволя да изляза в майчинство. Докато не дойде моментът за стачка, смятах да напусна“, казва тя.

С 40 години трудов стаж и 1100 лева заплата е Миглена Попова, младши експерт в отдел „Паразитология“. „Трябва да се пенсионирам, да предам опита на млади колеги, а такива при нас не идват. Изнесохме COVID вълната и в крайна сметка всичко приключи, всички се покриха и нямаме никаква подкрепа от Министерството на здравеопазването или от д-р Ангел Кунчев“, заяви тя.

Снежина Кафалиева пък работи като младши експерт от 28 години. Разказва за 12-часови дежурства по границата и още три часа за път по време на COVID пандемията. „Пътувахме от Добрич до Кардам – знаете пътят от Тошево до Кардам какъв е, и от Кардам до Дуранкулак. Преди войната всички влизащи без зелен сертификат сме ги тествали с бързи тестове, а след това и всички украинци, които масово нямаха сертификат. На ден сме правили по 200-250 бързи теста. Тогава бяхме много хубави, докато служихме на държавата. След това, втора година, никакви увеличения“, каза тя.

Бюджетните програми, описани в Постановление №210 на Министерски съвет, с което са одобрени допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването (МЗ) за увеличаване на разходите за персонал за 2022 г., би трябвало да касаят РЗИ системата, тъй като няма друго лечебно заведение или друга система в здравеопазването, която осъществява подобна контролна дейност, смята Диана Йорданова. „Реално се получава така, че сме включени в министерското постановление, а то не е приложимо за нас, защото сме по колективния трудов договор“, допълни тя.

Йорданова каза още, че здравните инспектори пишат писма от около година, но към момента са получили само един отговор – от Министерството на здравеопазването, който така и не са успели да разтълкуват. Ако до 25 октомври, когато се надяват вече да има правителство, техните искания не бъдат взети под внимание, служителите на РЗИ имат готовност за ефективни стачни действия, допълни тя. „Не дай си Боже и колективни оставки да подаваме. Дано не се случва, защото сме свикнали с контролната дейност и си обичаме работата, въпреки че търпим много негативи от обществото“, каза Йорданова.

БТА