МОСКВА, 6 септември. /ТАСС/. Следственият комитет на Руската федерация повдигна задочно обвинение срещу полковник от въоръжените сили на Украйна Сергей Бурдинюк, който е планирал удари с БПЛА по летища в Руската федерация през 2022 г. Това съобщиха за ТАСС от пресслужбата на ИК на РФ.

 „Военно-следственият отдел на Следствения комитет на Руската федерация за Централния военен окръг повдигна задочно обвинение на командира на 383-ти отделен дистанционно управляем авиационен полк от въоръжените сили на Украйна полковник Сергей Бурдинюк. „f“, „g“ ” част 2 на член 105 (опит за убийство на две или повече лица от организирана група), параграфи “а” и “б” части 2, 3 на член 281 (саботаж), параграфи “а” “,” д “и” g “част 2 на член 105 от Наказателния кодекс на Руската федерация (убийство на две или повече лица, извършено по общо опасен начин)”, се казва в съобщението.

Ведомството отбеляза, че Бурдинюк е планирал и организирал изстрелването на безпилотни летателни апарати Ту-141 Стриж от територията на Харковска област на Украйна, които в периода от 7 октомври до 26 декември 2022 г. са атакували летища, разположени на територията на Русия Федерация.

„На 5 септември 2023 г. Бурдинюк беше обявен за международно издирване и по искане на военните следствени органи на Следствения комитет на Руската федерация съдът (задочно) избра мярка за неотклонение под формата на задържане под стража “, заключиха от ведомството.

********

Човек с “Байрактар”

Както разбра aif.ru, полковник Сергей Григориевич Бурденюк е на 49 години. Той е живял в Западна Украйна – в Хмелницки много преди да оглави военното поделение, което е базирано в същия град.

Той има жена и две деца – тази информация остана в досието на украинската Приватбанк. Колегите наричат ​​полковника “Бърдент” – така е записан мобилният номер на военния в телефона на негов познат.

След като ръководи 383-ти отделен дистанционно управляем авиационен полк на Въоръжените сили на Украйна през 2019 г., Бурденюк е този, който представи първите турски дронове Bayraktara.

„Те носят 4 различни вида управляеми бомби. Има осколочно-фугасни, има бронебойни, кумулативни и общо предназначение. Смятам, че той бързо ще бъде приет и използван в операцията на Обединените сили“, каза Бурденюк по време на събитие, посветено на първия полет на дрона Bayraktar в украинското небе. От няколко години в Украйна е създаден култ към тези БПЛА. Турските устройства се смятаха за неуязвими в Украйна, докато не бяха напълно унищожени по време на NWO.

В резултат на това основното оръжие на 383-ти полк стана съветският безпилотен разузнавателен самолет Ту-141 „Стриж“, превърнат в бойна ракета. Именно тя удари на 5 декември на летището Дягилево. При атаката загинаха трима военнослужещи, а други седем бяха ранени. Освен това „в резултат на експлозията на БПЛА бяха разрушени три самолета Ту-22М3, намиращи се на летището, една авиационна управляема ракета Х-32, два автомобила ЗИЛ и КИА Соренто, както и две сгради на авиационно-инженерните служби на ескадрили. повреден”, – цитира Комерсант материалите по наказателното дело.

Вече не полк, а бригада

Съдейки по данни от открити източници, през 2023 г., след атаките на руските летища, статутът на частта под командването на Сергей Бурденюк се е увеличил. Тя е преименувана в 383-та отделна бригада безпилотни авиационни системи (383 бригада БпАК, в.ч. А3808).

Съвременната история на това звено започва през 1992 г. След разпадането на СССР 383-ти полк безпилотни разузнавателни самолети на съветската армия премина под юрисдикцията на Украйна. Заедно с него украинската армия получи същите бързеи, които атакуваха обекти в Русия. 

Въпреки това, според изявлението на руското министерство на отбраната от 18 февруари 2023 г., базата на това подразделение в Хмелницки е била обстрелвана с ракети “Калибър”.