СКАНДАЛ: СПЕЦПРОКУРАТУРАТА ВЛЕЗЕ В МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА. ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА: БОИЛ БАНОВ Е ОЩЕТИЛ ДЪРЖАВАТА СЪС 700 ХИЛ. ЛВ.

0
1709

 

Депутатът от ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева заяви по време на пресконференция в централата на партията, че като зам.-министър на културата Боил Банов е ощетил държавата със 700 хил. лв.

„Като заместник-министър на културата Боил Банов договаря схеми в ущърб на държавата,

като дава указания как се подправят документи за строителсвото на обект – „Ларгото“, културно-комуникационен комплекс „Сердика“ 2-3 етап“, каза Йончева.

На пресконференцията беше излъчен и телефонен запис, който разкрива как Боил Банов

опрощава поне 700 хил. лв. неустойка на фирмата-строител,

предаде Агенция  „Фокус“.

„Банов в телефонен разговор, който започва с „Ало, … Банов съм“ дава указания как да бъдат подправени документи, за да не си прибере държавата 700 хил. лв., разговаря с независим одитор, а с ръководителя на фирмата договарят как да синхронизират документите, за да не плати фирмата неустойката на държавата, която дължи за закъснението“, разказа Йончева.

Удивителното в този разговор, според Йончева, е с каква лекота днешният вече министър от кабинета „Борисов“ договаря схеми в ущърб на държавата.

„Аферата „Ало,…Банов съм“ е пример за това как днес функционира българската държава”,

заяви тя.

Записът бил направен от служител на МК, който е присъствал на разговорите. „Направен е защото служителите са били вкарани в незаконна схема, и записът са предполагали един ден може да послужи за тяхна защита“, посочи Йончева.

Тя заяви, че са направили и интервю с един от служителите присъствали на разговора в кабинета на зам.-министъра. „Сега този служител иска да остане анонимен, но е готов да даде показания да свидетелства пред компетентните органи“, посочи Йончева.

Елена Йончева коментира, че аферата „Ало, …Банов съм“ не е схемата на г-н Банов, тя е схема на правителството на „Борисов“.

„Това е начин, по който Борисов издига своите подчинени. Колкото по-зависими са, толкова повече имат възможност да се издигнат“, подчерта тя.

БСП ще оформят сигнали до прокуратурата и до ОЛАФ.

Пресконференцията е изпълнение на обещанието, което даде Елена Йончева да оповести данни за корупция в правителството и по високите етажи на властта.

Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира

по изнесените от Йончева данни и разпореди незабавно извършване на проверка. Тя е възложена на Специализираната прокуратура предвид качеството на лицето, за което са представени данните и твърденията за извършени корупционни прояви, в резултат на които е опростена неустойка на изпълнителя в размер на 700  хил. лв.

Още днес ще се пристъпи към изискване на цялата документация по сключването и изпълнението на договора за строителство на обект „Ларгото“, културно комуникационен комплекс „Сердика“ 2-3 етап. Ще бъдат снети и обяснения от лицата, имащи отношение към случая.

Кметът на София Йорданка Фандъкова

също коментира темата с думите: „Министерството на културата си изпълнява поръчката и Столична община няма отношение по случая“.

Бившият министър на културата и настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов пък заяви: „Аз съм подписал заповед да отиде на съд тази неустойка за неспазен срок. Втора инстанция чакам“  да се изкаже, значи съм реагирал. За всичко останало въпросите са към друг.

„Сега проверих при правната дирекция – подписал съм веднага. След като се завърнах от лечение в Германия, съм подписал заповед да се заведе дело и да се изплати неустойка за забавени срокове“, категоричен беше Рашидов. „Минаха европейски и всякакви одитори относно обекта. Тук става въпрос за забавяне на строителя“, допълни още той.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова

каза: „Данните, които бяха представени от Елена Йончева по казуса с Боил Банов, сочат на евентуално, според нас, извършено престъпление по служба или бестопанственост. Когато съберем данните по надлежен ред, ще бъдат поканени всички участници в записа“.

Арнаудова обясни, че още днес ще започнат разпити на хора, които имат отношение по случая, които са запознати с фактите по изграждането на Ларгото и последващите действия на Министерството на културата, представени от Елена Йончева като опрощаване на неустойка от 700 000 лв. на фирмата изпълнител на ремонта.

„Изнесените от Йончева записи на разговори биха могли да се използват като годно доказателство,

но тъй като не са правени в условията на СРС, трябва да се назначи експертиза, която да установи съдържанието, участниците и авторството им“, коментира Арнаудова.

По думите ѝ неподаването на сигнал е укоримо поведение, но не всяко такова е престъпление от общ характер, така тя коментира дали е наказуемо, че служителят в министерството, направил записите, не е сигнализирал органите на реда, след като е знаел за извършени нарушения. Прокурор Арнаудова уточни, че ако този служител се притеснява за здравето си или положението си в обществото, ще бъде гарантирана неговата сигурност.

По изнесените данни за нарушения от страна на министър Банов е възложена проверка на Специализираната прокуратура, която трябва да приключи до три месеца.

https://www.vesti.bg