• Унгарското външно министерство: Будапеща спокойно се готви за зимата заради руските доставки на петрол и газ

 

Руската федерация е изпълнила всички условия за непрекъснати доставки на газ и нефт на територията на Унгария. Това съобщи в петък, 28 юли, министърът на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Петер Сиярто.

Политикът каза, че е провел разговори с руския вицепремиер по енергетиката Александър Новак. По време на разговора страните установиха, че Москва е направила всичко необходимо, за да осигури на Будапеща енергийни ресурси, пише “Комерсант”.

„Условията за продължаване на непрекъснатото снабдяване на нашата страна с газ и нефт са осигурени от всички гледни точки, така че да сме спокойни за подготовката за зимата“, пише Сиярто.

Той добави, че Александър Новак е декларирал ангажимента си към постигнатите договорености. Следователно Русия ще изпълнява дългосрочни договори за доставка на въглеводороди.

По-рано ръководителят на унгарското министерство на външните работи Петер Сиярто заяви, че Руската федерация напълно изпълнява задълженията си по доставките на петрол и газ. Тръбопроводът “Турски поток” работи нормално.

Политикът подчерта, че Москва е надежден партньор в изпълнението на дългосрочни договори. Сътрудничеството с Русия е гаранция за енергийна сигурност за Унгария.