• “В такива ситуации патрул от двама души, изправен срещу 20, 30 или 50 мигранти, просто да не е в състояние да извика подкрепление”

Ситуацията на българо-турската граница ескалира и налага нови мерки за охрана, сочат първите коментари на експерти след като в района на село Голям Дервент бе убит при престрелка наш граничен полицай. Това е станало вчера около 20:35 ч., когато неустановено лице стреля по съвместен наряд на Гранична полиция и военнослужещ, който изпълнява задълженията си по охрана на границата.

Това е нова фаза. Досега е имало опити за насилие при мигрантите, прекосяващи границите, но явно насилието ескалира. Сред тях има въоръжени, което налага преосмисляне на пазенето на границата. Хората, които охраняват, трябва да са готови на въоръжени стълкновения”, заяви по bTV Николай Радулов, експерт по национална сигурност и бивш главен секретар на МВР.

“Бях преди месеци на границата и мисля, че тя е добре обезпечена. Предстои и допълнителното въвеждане на комуникационна система, за да има връзка между отделните патрули”, посочи той.

“Необходимо е ръководство на МВР, което разбира от тактики за пазене на границата. Това в момента не е така, защото ръководителят на Гранична полиция е юрист. Проблемът е, че досега никой не е очаквал, че при опити за влизане в границата ще има въоръжена съпротива”, допълни Радулов

“С или без този инцидент е необходима по-специална охрана по нашата граница, като основно допълнителният ресурс трябва да се потърси от армията”, категоричен е проф. Веселин Вучков, преподавател по наказателно право и бивш министър на вътрешните работи.

Вътрешното министерство няма потенциал да осигури толкова допълнителни щатове, коментира Вучков пред БНР. Той смята, че “някакви квазиполицейски правомощия биха могли да се предвидят и на законодателно ниво”.

“За мен е много важно да се изясни стрелбата откъде е дошла, дали стрелците са потенциални мигранти. Трудно ми е да си представя, че колеги на нашите полицаи и военнослужещи от страна на граничната стража на Турция ще направят такова нещо. Но можем да направим извод, че ситуацията на българо-турската граница ескалира. Тя е твърде сериозна и в някои отношения надвишава като проблем ситуацията от периода 2013-2014 г., поради което ще трябва да се вземат по-категорични мерки”, коментира бившият министър на вътрешните работи.

Необходимо е целенасочено финансиране на “Гранична полиция”, категоричен e той.

“Необходим е допълнителен щат, допълнително окомплектоване на “Гранична полиция” конкретно и заради това, че сме външна граница на ЕС. Много по-активно трябва да се потърси помощ от Европа по линия на финансиране на нашата съвместна операция “Гранична полиция” – Армия, на границата”, смята Вучков.

“Такъв случай не ми е известен да има досега”, коментира и бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев пред Би Ти Ви.

Според него инцидентът е криминален, защото надали турски граничари ще стрелят по българските си колеги. Радев смята, че е прекъснат канал за мигранти.

“През последната година, две по границата има масов натиск. Прекъснати са канали за много пари и някъде са пресечени интереси”, каза той.

Изпращат граничари от други населени места, които не познават района е едната причина за случилото се, другата е честото сменянето на ръководството, скоро бе сменен и шефът на гранична полиция, даде пример той, коментира Радев.

Предложението ми е да пращат по-подготвени полицаи на границата, каза бившият министър на вътрешните работи.

Това наистина е безпрецедентен случай и не само на българските граници, но и изобщо на европейска такава, тъй като няма случаи на стрелба със загинали гранични полицаи”, заяви и бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

Според него този инцидент показва, че нашата граница е незащитена и наистина пропуска мигранти. Той подчерта, че през границата ни минават не само мигранти, но и потенциални много опасни елементи.

“Този случай е много тежък и от европейска гледна точка България трябва да предприеме няколко действия. Ние трябва да се обърнем много бързо към Европейска агенция за гранична и брегова охрана (Frontex), която да изпрати допълнително сили, защото се вижда, че екипите у нас изнемогват”, каза Керемедчиев.

По думите му от тук на нататък ние трябва да сме много внимателни и да изградим съоръжение, което да отговаря на световните стандарти.

По границите ни се командироват полицаи, които не са подготвени за работата там, смята Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите на МВР в ефира на “Здравей, България”.

“Човекът може да е най-добрият районен инспектор или най-добрия патрулен полицай в София. Това не означава, че е подготвен да се сблъска с нещата, които го очакват при граничното наблюдение”, поясни Попов.

Според него трябва да се назначават нови служители, да се обучават и да се изпращат по застрашените участъци на границите. Той обясни, че край границата има райони, в които няма дори радиовръзка.

“В такива ситуации патрул от двама души, изправен срещу 20, 30 или 50 мигранти, просто да не е в състояние да извика подкрепление”, каза още представителят на служителите на МВР.

Важно е какви мерки ще вземат от Вътрешното министерство, за да се сведат до минимум подобни инциденти, смята той.

“Съмнявам се, че от другата страна на границата съответните служби са в неведение какво се случва”, заключи Попов.

Според криминалиста Иван Савов е възможно трагичният случай да не е нападение от трафиканти на мигранти. Тази ограда не е същинската държавна граница. Тя се явява буфер срещу нарушители на държавната граница и се намира в близост до нея, а патрулирането се споделя от турска и българска страна, обясни експертът.

“Заради лошото състояние на ограда се разчита предимно на полицейски служители от вътрешността на страната. Без абсолютно никакво оборудване, без дълго оръжие, без военна подготовка. Тези хора се изпращат там като насищане на района с човешки ресурс. Дори нямат адекватна радиовръзка помежду си”, каза още криминалистът.

“Пращат ги в гората да охраняват границата с каска и щит, и в най-добрия случай – с пистолет”, допълни Савов.

Според него, ако загиналият полицай е имал бронежилетка трети клас, е можело инцидентът да бъде предотвратен.

Убийството на граничния полицаи край Елхово е криминален случай, свързан с каналджии – такова е личното мнение на служебния военен министър Димитър Стоянов.  “Това е една случайност, която се е случила, но още от сутринта съм разпоредил да се вземат допълнителни мерки за военнослужещите по границата”, коментира военният министър. Около 200 военни има на границата с Турция.

Според него обаче мерките трябва да бъдат съобразени със съответната страна. Военният министър допълни, че разположението на камерите също не е достатъчно, но много по-сериозно трябва да се погледне на самото съоръжение на границата с Турция.

“Ние се справяме с охраната на границата, но за съжаление се справихме с цената на човешкия живот”, категоричен бе Димитър Стоянов. Оградата на границата не трябва да бъде телена, смята той.

Неговата информация е, че военнослужещият, за който бе съобщено, че е бил по време на стрелбата по граничаря, не се е оттеглил, а бил в разположението на неговата войскова част. Няма информация да е бил наранен и дали има някакви последствия за здравословното му състояние, добави Стоянов, който ще посети турската граница. Той не знае дали военнослужещият е отвърнал на стрелбата на границата, като ще иска да разговаря с него.  https://dnes.dir.bg