Синята зона в Балчик да отпадне през зимата

0
728

Синята зона да отпадне през зимата, цената и да остане 1 лев на час,  паркингът на болницата да не влиза в обхвата, градът да се районира, да се подобри контролът по отношение на неправомерното паркиране в улиците, съседни на платеното паркиране. Това бяха част от предложенията, направени на общественото обсъждане в Балчик във връзка с проектоизменение на наредбата за платено паркиране.

Припомняме част от проектопромените – към досегашните ул. „Любен Каравелов”, ул. „Иван Вазов”, части от ул. „Пейо Яворов” и ул. „Приморска”, както и паркингите на площад „Рибарски“ и Морска гара, се добавят улиците „Генерал Заимов“, „Константин Кисимов“; алея „Ехо“; паркинг „МБАЛ“. Предлага се двойно поскъпване –  от 1 на 2 лева за час платено паркиране, а цената за 24-часов престой да стане от 10 на 20 лева. Без промяна е локалното паркиране по пос­тоя­нен ад­рес в си­ня зо­на – 30 лв./го­ди­на.

Мартин Кръстев – жител на Балчик от улица, предложена за влизане в обхвата, смята, че цената от 2 лева за час е висока при минимална заплата от 780 лева. Той даде пример, че тази зона във Варна и Добрич струва 1 лев. Също смята, че се нарушават правата за оказване на здравна помощ при таксуване паркинга на болницата и настоя съветниците да не приемат това предложение. На мнение е, че зимата не бива да има синя зона, което подкрепи и друг жител от крайбрежната зона, давайки за пример Несебър.

По отношение паркинга на болницата заместник – кметът Димитрин Димитров заяви, че ще се предложи гратисен престой и ще се осигурят именно места за пациентите, а не за медицинския персонал или живущите, които могат да паркират безплатно на паркинга срещу входа на стадиона, който е в съседство. Що се отнася до неправомерното паркиране извън платената зона, което се обостря през лятото, Димитров заяви, че полицията е сезирана да насочи работата си в тази посока.

Мотив за увеличаване на цената е и работната заплата за персонала, макар че се планират нововъведения за намаляване на човешкия фактор. „Никой не иска да работи на минимална заплата“, отговори Йордан Йорданов, изпълнителен директор на общинското дружество оператор “Кибела 2014”.

Като зона за отдих алея “Ехо” да не влиза в обхвата на платеното паркиране, както и да се правят нови паркинги, препоръчаха още присъстващи жители на срещата. 

До 20 февруари заинтересованите могат да дават предложения и становища в деловодството на администрацията или на  електронна поща: mayor@balchik.bg.

БТА