• Земетресението е било усетено и в Турция, Ирак, Армения и Република Азербайджан

Най-малко седем души са загинали, а над 440 души са били ранени при земетресението, което разтърси снощи северозападната част на Иран, съобщава агенция ИРНА, цитирана от ДПА. Множество сгради в десетки градове са пострадали.

Трусът е станал в 21.44 часа местно време в провинция Западен Азербайджан, близо до границата с Турция, според данни на Иранския сеизмологичен център в Техеран. Град Хой е особено силно засегнат, но трусовете са усетени и в други райони. Епицентърът на земетресението е бил на 23 км югоизточно от града, в който живеят 175 000 души.

Иранският сеизмологичен център в Техеран определя магнитуда му на 5,9, а дълбочината му – на 7 километра. Според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център земетресението е било с магнитуд 5,7 и дълбочина 43 километра. Земетресението е било усетено и в Турция, Ирак, Армения и Република Азербайджан.

Податлив ли е Иран на земетресения?
По-рано през юли 2022 г. най-малко петима души бяха убити, а други 44 бяха ранени при земетресение с магнитуд 6,3 в Южен Иран. Според докладите епицентърът е бил близо до село Сайе Хош, което е дом на около 300 души в провинция Хормозган, на около 1000 километра южно от столицата Техеран. Земетресението е усетено в много съседни страни, се казва в доклада.
Тук трябва да се отбележи, че Иран се намира върху големи сеизмични разломи и преживява средно по едно земетресение на ден. През 2003 г. земетресение с магнитуд 6,6 по скалата на Рихтер разруши историческия град Бам, убивайки 26 000 души. Земетресение с магнитуд 7, което удари Западен Иран през 2017 г., уби повече от 600 души и рани повече от 9000.

И СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО: Започва ли войната: Атака с дронове срещу ирански военни бази

 

 

  1. Земетресение от 5,1 по Рихтер удари Турция
  2. Земетресение в Измир
  3. Силно земетресение в Турция