Все пак ситуацията все още не е “извънредно положение за обществeното здраве”

Световната здравна организация (СЗО) коригира оценката си за заплахата, свързана с появилия се в Китай коронавирус, като я промени от “умерена” на “висока” в международен план и призна, че е допуснала “грешка във формулировката” в предишните си доклади.

СЗО по-рано беше обявила, че рискът е “много висок в Китай, висок на регионално ниво и умерен на международно ниво”.

“Това беше погрешна формулировка и я поправихме”, каза за АФП говорителка на базираната в Женева организация, предаде БТА.

Тази корекция не променя факта, че СЗО не смята ситуацията за “извънредно положение за общественото здраве от международен мащаб”, допълни говорителката.

От началото на кризата СЗО публикува 6 доклада за ситуацията.

Организацията използва термина “извънредно положение за общественото здраве от международен мащаб” в редки случаи на епидемии, изискващи енергичен световен отговор като например свинския грип H1N1 през 2009 г., вируса Зика през 2016 г. и треската Ебола в Западна Африка в периода 2014-16 г. и ДР Конго през 2018 г., припомня Франс прес.

Част от семейството на коронавирусите, новият коронавирус 2019-nCoV поражда у заразените грипни симптоми и може да се стигне до тежки дихателни проблеми. Досега вирусът е отнел живота на поне 81 души, а над 2700 са заразени в Китай от появата му в края на декември досега. Редица страни по света също регистрираха случаи на зараза.

По времето на тежкия остър респираторен синдром през 2002-2003 г. СЗО остро критикува Пекин, че е закъснял с вдигането на тревога и в опит да прикрие мащаба на епидемията. През последните години самата СЗО беше обект на остри критики. Смята се, че тя е преувеличила опасността по време на епидемията с вируса H1N1 през 2009 г. Впоследствие СЗО беше обвинена, по време на ужасната епидемия от Ебола в Западна Африка през 2014 г., че не е преценила правилно мащаба на кризата, преди тя да се задълбочи.

Генералният директор на СЗО замина днес за Пекин, за да се срещне с правителствени представители и здравни експерти, които се опитват да овладеят разпространението на смъртоносния вирус, предаде Асошиейтед прес.

Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че СЗО иска да разбере какво е последното развитие на ситуацията с вируса и да укрепи партньорството си с Китай в осигуряване на по-нататъшна защита срещу огнищата на болестта.

Жертвите вече са над 80.

Тръмп предложи помощ

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че е предложил на Китай помощта на САЩ за справяне с епидемията от коронавируса, предаде Франс прес.

“Поддържаме тесен контакт с Китай във връзка с вируса. Случаите в САЩ са съвсем малко, но ние сме нащрек”, написа Тръмп в Туитър.

“Предложихме на Китай и на президента Си Цзинпин всякаква помощ, каквато би могла да е нужна. Нашите експерти са чудесни!”, допълни той.

По най-нови данни заразените с вируса надхвърлят 2700 души, а починалите са 81.

Случаи на коронавируса бяха потвърдени в Австралия, САЩ, Виетнам, Южна Корея, Малайзия, Непал, Сингапур, Тайланд, Франция, Канада, Япония, посочва ТАСС. Днес за първи случай съобщи и Камбоджа.

Учени се заеха с разработване на ваксина

Когато новосформираната за създаване на ваксина изследователска група на Националните институти по здравеопазване на САЩ се събере за пръв път тази седмица, се очаква членовете й да бъдат улеснени в работата си, предаде Ройтерс. Целта им е да извършат клинични изпитания и първата им задача дойде много бързо. За три месеца те вероятно ще тестват първата от няколко потенциални експериментални ваксини срещу новия подобен на ТОРС коронавирус, който се разпространи в Китай и чужбина.

“Казах им, че ще трябва незабавно да се справят със сериозни трудности – отбеляза директорът на Американския институт по алергии и инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи. – Три месеца от генетичното секвениране до клиничните тестове е най-краткият срок, даван някога за подобна ваксина.”

Китайски учени успяха бързо да идентифицират генетичната секвенция на новия коронавирус и официално я оповестиха, позволявайки на редица изследователски екипи да се заловят за работа. Разполагайки с генетичния код, учени могат да стартират разработването на ваксина, без да се нуждаят от проба от вируса.

По време на смъртоносното разпространение на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2003 г., на американски учени бяха нужни 20 месеца, за да стигнат от генетична секвенция до първа фаза на клинични опити. За този период разпространението му бе под контрол. Този път изследователски екипи в целия свят вече изпълняват програми за тестване на ваксини, терапии и вземане на контрамерки, за да се предотврати възможността от глобално разпространение на новия вирус.  https://dnes.dir.bg/

Какво е коронавирусът и колко да се притесняваме? 

Това е нов коронавирус – тоест член на семейството на коронавирусите, който никога досега не е срещан. Подобно на други вируси от това семейство, той идва от животни. Много от заразените или работеха, или често пазаруваха на пазара за търговия на едро с морски дарове на пазара Хуанан в центъра на китайския град, където се продават живи и току-що заклани животни. Новите и жестоки вируси обикновено произхождат от животински гостоприемници. Ебола и грип са примери за това.

Какви други коронавируси е имало в миналото?

Тежкият остър респираторен синдром (SARS) и близкоизточният респираторен синдром (MERS) се причиняват от коронавируси, идващи от животни. Въпреки че се смята, че MERS се предава на хора от дромедари, първоначалните гостоприемници и за двата коронавируса вероятно са били прилепи. Сега има подозрения, че новият коронавирус може да е произлязъл от прилепи или змии и вероятно тогава е бил предаден на хората чрез посредник.

Първите случаи на SARS са били в Китай в края на 2002 г. Властите ги унищожиха и впоследствие бяха много критикувани, защото вирусът се разпространи практически безпроблемно в 37 страни, причинявайки глобална паника, заразявайки повече от 8000 души и убивайки повече от 750. Изглежда MERS се предава по-малко лесно от човек на човек, но има по-голям летален ефект, убивайки 35% от около 2500 души, които са били заразени.

Какви са симптомите, причинени от коронавируса от Ухан?

Вирусът причинява пневмония. Съобщава се, че заболелите имат кашлица, висока температура и затруднено дишане. В тежки случаи може да има органна недостатъчност. Тъй като това е вирусна пневмония антибиотиците не са от полза. Антивирусните лекарства, които имаме срещу грип, няма да работят. Ако хората бъдат приети в болница, те могат да получат подкрепа за белите си дробове и други органи, както и течности. Възстановяването ще зависи от силата на имунната им система. За много от починалите е известно, че са били с влошен имунитет.

Предава ли се вирусът от човек на човек?

Предаването от човек на човек е потвърдено от китайската национална здравна комисия. Към 23 януари китайските власти са признали 517 случая и 17 смъртни случая . През изминалата седмица броят на потвърдените инфекции се е утроил и са открити случаи в 13 провинции, както и в агломерациите Пекин, Шанхай, Чунцин и Тиенцзин.

Вирусът е потвърден и извън Китай, в САЩ, Тайланд, Южна Корея, Тайван и Япония. Реалният брой на заразяване с вируса може да бъде много по-голям, тъй като хората с леки симптоми може да не са открити изобщо.

Какви са притесненията на учените?

Имаше опасения, че коронавирусът може да се разпространи по-широко по време на едноседмичните празници на лунната нова година, които започват на 24 януари, когато милиони китайци пътуват у дома, за да празнуват, но празненствата до голяма степен са отменени и Ухан и два други китайски града са под блокада.

Основна тревога представляват диапазонът и тежестта на симптомите – някои хора изглежда страдат само от леко симптоми, докато други се разболяват тежко. Това затруднява установяването на истинския брой на заразените и степента на предаване между хората. Но властите се притесняват още, че вирусът може да стане по-мощен, отколкото изглежда досега.

Трябва ли да изпадаме в паника?

Засега не. Разпространението на вируса извън Китай е тревожно, но не и неочаквано развитие на ситуацията. Това увеличава вероятността Световната здравна организация да обяви извънредно положение в цял свят. Основните притеснения са колко преносим е този нов коронавирус между хората и каква част от тях се разболяват тежко, като в крайна сметка се озовават в болница. Често вирусите, които се разпространяват лесно, имат тенденция да имат по-леко въздействие.

Медицинските работници биха могли да бъдат изложени на риск, ако неочаквано се натъкнат на някой с респираторни симптоми, пътувал до засегнат регион. По принцип изглежда, че коронавирусът удря най-тежко възрастните хора, като случаите все пак са малко, поне засега.

standartnews.com