ПРИЕХА ПЛАНА ЗА ИНТЕГРИРАНО РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА ДОБРИЧ ЗА ПЕРИОДА 2021 – 2027 ГОДИНА

На своето редовно заседание Общинският съвет на Добрич прие Плана за интегрирано развитие на Община град Добрич за периода 2021 – 2027 година. Съгласно изготвения проект, визията е „Добрич – бързо развиващ се град с умно градоустройство и иновации на основата на местното предприемачество и изобретателност“.

Общата цел на Плана за интегрирано развитие на Общината е Добрич да стане съвременен, сигурен и привлекателен център за живот, с висок потенциал за бизнес и личностно развитие.

За постигане на общата цел са определени три стратегически цели – използване на местния потенциал за постигане на устойчив икономически растеж и заетост,  съхранение и развитие на човешкия капитал, равни възможности и социално включване и балансирано и устойчиво териториално развитие. Идентифицираните приоритети и мерки, които фокусират политиката на общината в областта на регионалното развитие, са „Подкрепа за развитие на местната икономика“, „Постигане на равен достъп до качествено образование, здравеопазване, култура, социални дейности, спорт и младежки дейности“ и „Подобряване и обновяване на градската среда, качеството на живот, сближаване и осигуряване на устойчива околна среда“.

В срок до 3 месеца кметът на Добрич ще представи Плана пред Областния съвет за развитие на област Добрич.

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ ОТНОВО НЕ РАЗРЕШИ ДЪЛГОСРОЧЕН ДЪЛГ ЗА ПАЗАРА

По втора точка от Дневния ред, Общинският съвет отново отхвърли предложението за поемане на дългосрочен дълг от страна на Община Добрич за реализацията на проекта за нов облик на централния пазар и прилежащата му територия. При гласуването на докладната записка, внесена от кмета Йордан Йорданов, отново само 15 съветници я подкрепиха. Намерението на Общината е финансирането на проекта да се извърши чрез финансов инструмент от „Регионален фонд за градско развитие“ АД, като стойността на проектното предложение е 4,860 млн. лева.

В своите изказвания общински съветници коментираха, че нямат нищо против пазарът да стане привлекателно място за среща на потребители и производители, но това да се случи с оптимални финансови средства. Бе изразено и мнение за недостатъци на самия проект. Предложи се да бъдат заложени средства в капиталовата програма за ремонт на съществуващия пазар, ако предложението за дълг не бъде одобрено.

ПРЕКРАТИХА КОНЦЕСИЯТА НА КРЪЧМАТА В „СТАРИЯ ДОБРИЧ”

Общинският съвет прие предложението на концесионера ЕТ „ЛИК – ЛИДИЯ КОСТАДИНОВА“, за прекратяване по взаимно съгласие на договора за предоставяне на концесията на обект “Кръчма”, находящ се в АЕМО “Стария Добрич”, поради финансови затруднения на концесионера.

След изпълнение на настоящото решение Община Добрич ще задържи сумата в размер на 3 960 лв., представляваща внесена гаранция през 2003 г., като същата ще бъде прехвърлена от набирателната сметка на Община Добрич в сметка „Приходи от концесии” за покриване на част от годишните концесионни възнаграждения, а за останалите дължими суми в размер на 28 275.28 лева, ще се предприемат действия за събирането им по съдебен ред.

Концесионерът дължи концесионно възнаграждение, ДДС, лихви и неустойки към 10.08.2021 г. вкл., общо в размер на 32 235.28 лв. с ДДС, като се приспадне внесената гаранция в размер на 3 960 лв., остават дължими 28 275.28 лв.

ГЛАСУВАХА МАЛОМЕРНИ ПАРАЛЕЛКИ В СПОРТНОТО УЧИЛИЩЕ И В ОУ „Н. Й. ВАПЦАРОВ“

Маломерни паралелки в две добрички училища одобриха общинските съветници на редовното си заседание. В Спортното училище „Георги Стойков Раковски” ще се формира една паралелка в V клас с 11 ученици, а в ОУ „Никола Й. Вапцаров“ – една паралелка в V клас с 15 ученици. Средствата за обезпечаване на учебния процес са осигурени в рамките на утвърдения бюджет на образователните институции и допълнителни средства не са необходими, твърдят директорите на двете училища.

ПО-ВИСОКИ ВХОДНИ ТАКСИ В ЗООПАРКА В ДОБРИЧ

Нови, по-високи цени на билетите за посещение в Центъра за защита на природата и животните гласуваха съветниците на Добрич.

Вместо досегашните 2 лева вход за индивидуално посещение, билетът става 3.50 лв. За учащи и пенсионери цените се вдигат от 1 на 2 лева. Увеличение има и на цените за групови посещения, семейните карти, беседи, пикници и рождени дни, както и на Зеленото училище. Безплатно е посещението на деца под 5-годишна възраст, лица с увреждания, доброволци и на всички национални празници.

Промяната в размера на таксата е продиктувано от повишението на разходите за издръжка на Зоопарка поради  увеличаване на видовото разнообразие и броя на животните, подобряване на условията им за живот и на парковата среда и инфраструктура. НДТ