Четирима учители и трима икономисти влизат в листата на ГЕРБ-СДС в Добрич за предстоящия вот на 2 април 2023 г. За място в следващото 49-о Народно събрание ще се борят общо десет представители на местните структури на коалиционните партньори. Документите бяха регистрирани днес в РИК. Водач отново е областният координатор Деница Сачева. Тя беше депутат в последните четири парламента, като през 2021 г. се отказа от мястото, за да довърши мандата си като министър на труда и социалната политика в кабинета „Борисов 3“.

Както и при предходните предсрочни избори, преподавателите имат сериозно представителство в отбора на ГЕРБ-СДС. На второ и трето място в листата са Красимир Николов и Живко Желязков. Двамата са учители по информационни технологии и по география. Освен това са общински ръководители на структурите в Добрич и Добричка, а в периода 2017-2021 г. бяха заместник-областни управители. Пета е представителката на СДС Дочка Димитрова, която е начален учител в СУ „Св. Климент Охридски“. В същото училище преподава и едно от новите лица и координаро на женската организация на ГЕРБ – Гергана Добрева. Тя е хореограф и ръководител на фолклорен състав в Народно читалище „Напредък“ в село Дончево.

За гласовете на добруджанци ще се борят още икономистите Христо Христов, Радослав Йорданов и Димитър Николов. Тримата са общински ръководители в Каварна, Крушари и Балчик. В листата за изборите се завръща Петър Бончев от структурата на ГЕРБ в Тервел. Той е магистър по финансов контрол и външен одит и беше кандидат за народен представител в края на 2021 г. От гражданската квота влиза юристът Венета Димитрова. Освен правно образование, тя има и магистратура по международни отношения, а в момента учи и киберсигурност. Възпитаник е на ПМГ „Иван Вазов“ в Добрич, а от 2007 г. до 2011 г. е работила в областната администрация в града.

„В последните две години показахме, че важните решения за България не могат да се случат без гласовете и експертизата на ГЕРБ-СДС. Затова сме се опитали не само в област Добрич, но и в цялата страна да подберем хора с достатъчно опит и експертен потенциал“, посочи след регистрацията водачът Деница Сачева. Според нея страната има нужда от правителство, което да донесе стабилност. „Ние бяхме единствените в предишното НС, които реално поеха отговорност и предложиха кабинет. Готови сме отново да търсим формула за управление, която да минава през разговори за политики. Хората вече няколко пъти ни казват, че няма да предоставят мандат само на една партия. Затова е необходима зрялост и политически консенсус, защото вече изоставаме драматично в много области от останалите европейски държави“, допълни тя.

Всички кандидати за народни представители от ГЕРБ-СДС от 8 МИР-Добрич са:

  1. Деница Сачева – досегашен народен представител, бивш министър на труда и социалната политика и заместник-министър на образованието и науката.
  2. Красимир Николов – софтуерен специалист и учител по информатика.
  3. Живко Желязков – преподавател по география.
  4. Петър Бончев – финансов контрольор и специалист по външен одит.
  5. Дочка Димитрова – начален учител.
  6. Венета Димитрова – юрист
  7. Гергана Добрева – учител-хореограф и ръководител на фолклорен състав.
  8. Христо Христов – икономист.
  9. Радослав Йорданов – икономист и земеделски производител.
  10. Димитър Николов – специалист по икономика на строителството.