Седем са арестувани при акцията за престъпления при регистрация на коли в Добрич

0
834

Окръжната прокуратура в Добрич ръководи специализирана операция за престъпления, свързани с регистрацията на МПС, съобщиха от Апелативната прокуратура.

Днес, 25 октомври 2016 г., Окръжната прокуратура в Добрич ръководи специализирана операция на ОД на МВР за установяване и събиране на доказателства, свързани с регистрацията на моторни превозни средства по образувано досъдебно производство.
При операцията за 24 часа по Закона за МВР са задържани 7 лица. Операцията продължава и в момента, извършват се процесуално-следствени действия.
По информация на НДТ, две служителки са били изведени с белезници днес малко преди обяд.  В момента е преустановена регистрацията на автомобили в КАТ, тъй като няма кой да обработва документите. Все още не е ясно кога ще бъде възстановена.
Според наши източници, целта на операцията е била да се спре продължаващата от години схема за предимства на т.нар. регистратори.Сред тях има лица, на които в един момент се водят по няколко стотин автомобила.
Практиката продължава вече 5 години, като бумът обикновено е преди началото на лятото. Това създава затруднения на обикновените добричлии да си регистрират личния новозакупен автомобил, жалват се потърпевши граждани.
Броят на така наречените „регистратори” се е увеличил драстично. Ако преди 3-4 години с това се занимаваха няколко души, то броят им е нараснал няколко пъти. В бизнеса с румънските автомобили има вече и млади девойки. Тарифата е различна, в зависимост от годините на автомобила. За по-старите регистраторът получава 50-60 лв., докато за новите румънецът брои на подставеното си лице стотачка. Чуждите граждани не регистрират коли – те седят на двора и чакат да приключи процедурата, след което отиват заедно с подставеното лице при нотариус за пълномощно. Един регистратор получава номерче за една кола на ден. Ежедневно в КАТ-Добрич минават по 90-100 коли. Съседите продължават да регистрират тук, защото е в пъти по-евтино. В родината им струва 2000-2500 евро, а у нас – 500-600 лева. Румънците сами си вкарват коли втора употреба от Германия, Италия, Франция, след което се свързват с регистратор от Добрич.