В Астана приключи заседанието на Съвета на държавните ръководители на Шанхайската организация за сътрудничество. Беларус стана пълноправен член на ШОС. Срещата на върха се проведе за първи път в комбиниран формат – основната сесия и срещата SCO Plus, казва политическият наблюдател на МИР 24 Анна Деркач.

Броят на страните, участващи в Шанхайската организация за сътрудничество, за първи път достигна двуцифрено число. Беларус изпълни всички условия за присъединяване възможно най-скоро. Президентът на републиката Александър Лукашенко не губи време и веднага предложи на колегите си няколко идеи как ШОС да стане по-добра.

„Като приоритетен въпрос Беларус разглежда създаването на механизъм за двустранни разплащания в национални валути и колективна финансова институция на ШОС. Всички казваме, че сме големи, страхотни сме. Ние наистина сме страхотни. Ние съставляваме повече от 40% от населението, около една трета от световния БВП в долари, а по отношение на покупателната способност само една организация има двама мощни лидери – Китай и Русия. И всички треперим пред този долар. Нека предприемем определени стъпки, за да станем по-малко зависими от този долар“, каза Лукашенко.
Беларуският лидер призова колегите си да приемат Евразийската харта за многообразието и многополярността. За това говори на срещата на върха и руският президент Владимир Путин.

„Русия отдава голямо значение на партньорското взаимодействие в рамките на ШОС. Отбелязваме със задоволство, че това взаимодействие продължава прогресивно да се развива на принципите на равнопоставеност, зачитане на интересите на другия, зачитане на културното и цивилизационно многообразие, ангажираността на всички участници в ШОС за формирането на справедлив многополюсен световен ред, основан на централната роля на ООН, международното право и стремежите на суверенните държави към взаимноизгодно партньорство. Дългосрочни насоки за по-нататъшно задълбочаване на взаимодействието не само в политиката и сигурността, но и в икономиката, енергетиката, селското стопанство, високите технологии и иновациите се съдържат в проекта на решение за разработване на Стратегията за развитие на ШОС до 2035 г. Това е важно от гледна точка на задълбочаване на практическото сътрудничество във всички области“, каза руският лидер.

Повече от две дузини документи бяха подписани на срещата на върха , включително проект за развитие на ШОС до 2035 г. Държавите ще си взаимодействат по-тясно не само в политиката и сигурността, но и в икономиката, енергетиката, селското стопанство, високите технологии и иновациите.

„Днес външната търговия на страните-членки на Шанхайската организация за сътрудничество надхвърля 8 трилиона долара, което се равнява на една четвърт от цялата световна търговия. В тази връзка бих искал да подчертая, че новият исторически икономически подем в Азия, който до голяма степен се дължи на държавите от ШОС, е стабилизиращ фактор за цялата световна икономика“, каза президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев.

Подписахме проект за развитие на енергетиката, екотуризма, документ за опазване на водните ресурси и управление на отпадъците. Одобрихме стратегия за борба с наркотиците и програма за борба с тероризма.

„Една от приоритетните задачи в дейността на ШОС беше и остава поддържането на сигурността в страните членки и по периметъра на външните граници. Именно това е целта на взетите днес решения за превръщане на Регионалната антитерористична структура на ШОС в универсален център, който ще реагира на целия спектър от заплахи за сигурността, както и за създаване на център за борба с наркотиците в Душанбе“, каза Путин. .

Според китайския президент Си Дзинпин истинската сигурност е, когато всички страни се чувстват сигурни. Но на картата на Голяма Евразия все още остават горещи точки. Страните от ШОС остро осъдиха военната операция в ивицата Газа. Хуманитарната катастрофа докара жителите на анклава на ръба на гладната смърт.

„В съответствие с духа на днешната среща, трябва да призовем международната общност, особено Съвета за сигурност на ООН, да поеме отговорност за осигуряване на незабавно прекратяване на огъня, свободен поток на хуманитарна помощ и защита на цивилните в цялата Ивица Газа. Съветът за сигурност трябва също така да осигури изпълнението на своите резолюции за мирно разрешаване на всички продължителни конфликти“, каза пакистанският премиер Шахбаз Шариф.

На срещата на върха беше приета друга важна инициатива – „За справедлив мир, хармония и развитие“. Точно това липсва на Близкия изток. Но работи добре в пространството на ШОС. Организацията, създадена някога за преодоляване на последиците от китайско-съветското разделение, днес е един от най-влиятелните съюзи в света.