Предложете квартира и работа на семейството на Олга Дудуш от Украйна. Това апелира сутринта в социалната мрежа директорът на сдружение “Българско наследство” Маруся Костова, организатор на едноименния форум в края на всяко лято в Балчик.
Няколко часа по-късно самата тя благодари на всички, проявили съпричастност, и съобщи, че въпросът е решен.
Семейството на Олга – тя, мъжът и, синът и дъщеря и, заедно с двама братовчеди, са успели да стигнат с личния си автомобил до Варна, бягайки от войната. Идват от Нови Троян, Бесарабия, Болградки район, Одеска област. Вече са настанени при свои роднини във варненски квартал, съобщи Маруся Костова. Обърнали се за помощ към нея, след като две години поред ансамбълът от сърцати българи, от който са част, се включва във фестивалната програма на форума, посветен на българското културно наследство и даващ трибуна на всички, които съхраняват българския бит и обичаи по света.
“Много хора се отзоваха, сред които д-р Добрева – гинеколог от Балчик, Дженка Симеонова. Семейството вече е настанено при свои роднини във варненски квартал. Към мен се обърна и собственикът на хотел „Хелиос“ в Балчик Симеон Господинов, който предоставя безплатно настаняване на бежанци от Украйна“ – благодарна е Маруся Костова. Според данните, с които разполага, няма пострадали от десетките българи, живеещи в Украйна, които познава от участията им в Белия град, но те са силно уплашени. Чуват обстрелването на пристанището на град Николаев.
Председателят на неправителствената организация припомни пожеланията на баба си, преживяла три войни, започвали винаги с думата мир: „Мили приятели от цяла Украйна, останах без думи пред такова коварство, каквото е войната! Сърцето ми се е сгърчило от тревога за Вас! Моята баба все пожелаваше първо мир, после здраве и радости в семейството. Беше преживяла 3 войни и едно насилствено изселване от Северна Добруджа през 1940 г. После и Втората световна война. Да бъде благословен мирът! Това ни завеща и живя, въпреки всички военни неволи, до 85 години. Корава българка! Мир на праха и!“.
Албена ИВАНОВА
https://bnr.bg/varna