Пазарът със земеделска земя в област Добрич охладня, твърдят брокери. Дребните инвеститори, които купуваха ниви предимно заради ренти, се оттеглиха. Арендатори и фермери купуват, но само при изгодни за тях цени. Като цяло, цените на земята са се сринали с 20-40 на сто. Реално сключените сделки пък са се понижили с 40-60 на сто, в сравнение с предходната година.

Според данни на Националния статистически институт, средната цена на земеделската земя в Добрич достига почти 2000 лв. на декар през 2019 г. За сравнение, през 2010 г. цената на земята в Добрич е била едва 531 лв. за декар, което е ръст от 270% за десетгодишния период.

Нивите край Балчик са най-скъпи. Преди година декар земя в района, с дялов капитал /това са притежавани машини, техника и сгради от бившите ТКЗС/ се търгуваше за 3 000 лева, без дялов капитал – 2 600 лева. Реално сключените сделки в момента са на цена от 2 300 лева за декар земя с дялов капитал, рядко цената може да скочи до 2 500 лв. 2 000 – 2 100 лева е цената на декар земя в Балчишко, без дялов капитал.

Нивите в общините Тервел и Крушари се търгуват за по 1 500 – 1800 лева за декар, в зависимост от големината на парцела и категорията на земята. В Шабла и Каварна цената е 2 000 лева на декар, в община Добричка – 2 000 – 2 200 лв., в Генерал Тошево – 2 200 – 2 300 лева на декар. Това са цени на реално сключени сделки, уточняват брокери и добавят, че офертите, които стоят в Интернет, са доста по-завишени и реално сделки на такива цени не се сключват. Така например, парцел от 28 декара край Дуранкулак се предлага в Интернет на цена от 2 600 лева за декар.

Няма го този интерес към пазара на земеделска земя, както беше преди години. Според брокери, една от причините са двете поредни сушави години в Добруджа, което доведе до много ниски добиви и оттам – до драстично по-ниски ренти за собствениците на земя.

2020 година се очертава като прецедент за oблacтДoбpич. Според земеделци, като че ли не се е случвало добивът от трите характерни за региона култури – пшеница, царевица и слънчоглед, да е бил толкова нисък. Рeзyлтaтитeзaпшeницaтaот тази стопанска година ca 180 ĸгcpeдeндoбив. Cлънчoглeдът слезе може бинa 2/3 oтдoбивитe, ĸoитoпoпpинципжънат стопаните от маслодайната култура. Цapeвицaтaпък бeшe в paмĸитeнa 1/3 oттoвa, ĸoeтoсе прибира. Намecтaимaшeпо 1 ĸгдoбивнaдeĸap, което никога не се е случвало.

От 80 – 110 лева рента на декар, тази година собствениците на земя получиха едва по 40 – 60 лв.

Друга причина, твърдят брокери, е липсата на свежи пари у арендатори и фермери, с които да оперират на пазара за земя. Много от тях имат кредити към банки, фирми за препарати и семена, а като се прибави и изплащането на задължителната рента, това обуславя липсата на интерес към купуване на ниви. Предлагането превишава търсенето и е логично цената да падне, въпреки че цената на земята в Добруджа, която е обикновено 4-а и 5-а категория, преди няколко години бе изкуствено надута, коментират брокери.

Диапазонът на цените на нивите в цялата област Добрич се движи от порядъка на 1500 – 2300 – 2 500 лева /в зависимост от района, категорията и големината на парцела/, което отново прави земята в Добруджа най-скъпа в страната. Ако обачесушата се задържи и не завали сняг през зимата, земята в Добруджа ще поевтинее още през 2021 година, прогнозират брокери. НДТ