СГС потвърди присъдата Борисов да плати на Йончева 5000 лв. обезщетение

0
1163

Софийски градски съд потвърди решението на Софийски районен съд, с което Бойко Борисов е осъден да заплати на Елена Йончева 5000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди, причинени от негово публично изказване. Това съобщиха от пресцентъра на Софийски градски съд.

СГС отмени частта от решението на първоинстанционния съд, с което политическа партия ГЕРБ е осъдена солидарно с Бойко Борисов да заплати същото обезщетение на Елена Йончева.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

През май миналата година Софийският районен съд осъди премиера Бойко Борисов и ГЕРБ да платят 5000 лева на депутата от БСП и журналист Елена Йончева заради две изказвания на Борисов по адрес на Йончева по време на предизборната кампания през 2017 г., припомня Агенция “Фокус”.

Тогава, на събитие в Бургас, премиерът заяви: “Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати”.

Втората реплика на Борисов от същото събитие по адрес на Йончева бе: “бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж – премиер тогава”.

Впоследствие Елена Йончева заведе иск за 20 000 лева, който обаче не беше уважен в пълния размер.  http://epicenter.bg