“Свобода на словото”: За премиера журналистите са “мисирки”

0
972

инистър-председателят Бойко Борисов си изпусна нервите днес и сравни журналистите с “мисирки” (диалектна дума за пуйки). И дори изимитира тяхното “крякане”. Впоследствие той съжали за думите си и се извини няколко пъти. Но случката показа и част от проблема в “общуването” между премиера и медии, които получават покана да отразяват изявите му.

Представителите на медиите пресрещнаха премиера при инспекцията му на строежа на новия водопровод за Перник, където той се появи уж случайно точно след словото на президента Румен Радев, който обяви, че сваля доверието си от правителството. Той се похвали какви чудни тръби се монтират за перничани и иронизира, че само дето били сини, затова щели да се боядисват с по една червена черта.

Очевидно ядосан от обръщението към нацията на Радев, Борисов не издържа и реагира на журналистите, които съвсем обяснимо напираха един през друг да му задават въпроси за президента.

“Опасно е да атакуваш прокуратурата, затова си търси друг враг.

Ето, вие като някакви мисирки тичате след мен да ме питате! Бръ-бръ-бръ…

Иска да отклони атаката към мен, защото му е по-изгодно от това да обяснява какво е направил”, заяви Борисов.

Колко премиерът не обича да е критикуван, пролича и от оценката му към човек от екипа на президента:

“Всеки за любимата жена е готов да направи всичко и съм готов да го оневиня. Но началникът на кабинета, дето ми пуска SMS-и. Сутринта го слушах.

Ще ми дава оценки. Келеш такъв!

Мен за един SMS, дето го изпратих на г-н Панов, ме направихте на луда калинка! А той ще ми привиква прокурорите…”

Борисов вероятно има предвид интервюто по Би Ти Ви на главния секретар на президента Румен Радев Димитър Стоянов, който обясни, че е пратил кратко съобщение на главния прокурор Иван Гешев, за да се чуят във връзка с предоставянето на информация на президентството за изгонените руски дипломати. Миналата седмица Гешев обяви, че къса отношенията си с президентството, защото оттам с SMS го търсел някой си Митко.

Безцеремонното отношение на Борисов към журналистите впрочем не е от вчера.

Още с влизането си в политиката обяви: “Медиите можеш да ги излъжеш един-два пъти”. След това дойде ерата на SMS-ите му до редакциите, за които сам си призна: “Пращам гадни SMS-и на журналистите, но не се карам с тях. Като се появи глупост, се дразня.”

От години той парадира, че не чете “писаници” и че не желае да ги коментира. Някои журналисти чуха от устата му: “Точно на теб знаеш ли кога ще ти отговоря!” или “Я си гледай работата, на такива въпроси няма да отговарям!”

Имаше времена, когато се появяваше или обаждаше по телефона в ефир в сутрешните блокове често, като негодуваше каква снимка му показват, какви въпроси му задават, кои постижения не му хвалят и какви карикатури му се публикуват.

Неведнъж е изригвал пред журналисти: “Никъде го няма това в Европа да тичате по премиера по три пъти на ден. Това няма да стане!”

Също и: “Повече такива въпроси нагли не искам да чувам!”

Още по-често: “Показвайте пътища, театри, библиотеки, спортни зали и не коментирайте нищо!”

През годините Борисов толкова се заблуди по въпроса каква е ролята на медиите в една демокрация и какви са задълженията на упражняващия държавната власт, че се възмути: “БНР и БНТ се държат повече като опозиционни медии, отколкото в подкрепа на правителството!” Тази реплика казва всичко за

натиска, който вече трето правителство оказва върху медиите.

На местните избори през есента, когато пред репортери обясняваше, че президентът агитирал в изборния ден, той прекъсна рязко разговора и обиден си тръгна, понеже беше попитан дали не прави същото.

На този фон премиерът най-много обича да казва, че няма никакви проблеми със свободата на словото в България и че медиите са свободни. От 111-ото място в класацията на “Репортери без граници” ситуацията изглежда така. И ще е такава, докато журналистите позволяваме такова поведение на управляващите.

https://www.dnevnik.bg/

И В МИНАЛО ВРЕМЕ: