• Световният ден на съня се провежда ежегодно в петък преди пролетното равноденствие

Световен ден на съня се отбелязва от 2002 г. по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация. Денят е предложен за отбелязване през 2001 г. За пръв 14 март път се отбелязва като Световен ден на съня през 2002 година. Според учените жените спят по 9 часа и 7 минути, а мъжете – минутка повече. Рекордьор по продължителност на съня е лъвът – спи по над 19 часа. Не падат по-долу и котките – спят по около 14 часа, предимно през деня. За мечките да не говорим – спят цяла зима. Няма нищо по-здравословно за човека от дълбокия, пълноценен сън.
В дрямката също няма нищо лошо, особено следобед, когато умората вече си казва думата, смятат лекарите и психолозите.
Сънят е състояние на телесна почивка, широко разпространена в царството на животните. Освен състояние, сънят е и процес с много фази. Всяка фаза има своя роля за човешкия организъм. Макар да са ни известни някои взаимовръзки между фазите на съня и телесните процеси и до днес, много от феномените на съня оставят загадка.
Сънят е тясно свързан с централната нервна система, а процесите на регулация там все още не са напълно изяснени.
Затова минаваме директно на въпроса: какво се знае със сигурност за съня. Връзката между недоспиване и изследвания върху контролни животни и хора установява редица взаимовръзки между достатъчността на съня за поддържането на нормални жизнени функции. Това значи, че липсата на “достатъчен” сън се отразява негативно върху: заздравяване на рани, травми и контузии – забавен растеж и делене на клетките (в това число и мускулни); функционирането на имунната система – намален брой функциониращи имунни клетки; забавянето на метаболизма – установен е 6% по-бавен метаболизъм при хора с нарушения в съня, спящи само с 42 минути под нормалния лимит (7,5 часа).

В кои дни сънуваме пророчески сънища

В нощта на четвъртък срещу петък може да се видят пророчески сънища, но при условие, че човек има проблеми в личния живот. На сънищата, видени в неделя срещу понеделник, не бива да се вярва. Те може да бъдат неприятни, просто защото идва началото на новата седмица, но нищо лошо не предсказват.
На това, което сме видели през нощта във вторник срещу сряда също не трябва да се обръща внимание, но как може да подобрите финансовото си състояние може да ви помогне, видяното насън в сряда срещу четвъртък.
Сънищата от събота срещу неделя се сбъдват в следващите 24 часа.
Истински пророческите сънища се случват в нощта на понеделник срещу вторник, а така също и в петък срещу събота. В тях може да бъде разпознато бъдещето на спящия и близките му, твърди Nation News.
Това е така, защото когато хората спят техният мозък обработва видяното и премисленото през деня. Именно в съня човек може да намери отговора на въпроса какво толкова много го терзае.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА СЪНЯ

  • Сомнологията е наука, която се занимава с изследване, диагностика и лечение на нарушения на съня.
  • Докато спи, Август Кекуле открива формулата на бензола.
  • Според легендата Д. И. Менделеев открил насън периодичната таблица на химичните елементи.
  • Пол Маккартни, член на The Beatles, твърди, че за първи път е чул мелодията, която по-късно се превърна в хита “Yesterday” в сън.
  • Сънищата заемат само 15-20% от общото време, прекарано в сън.
  • Около час и половина след като заспи, човек започва да сънува.
  • Проблемите с наднорменото тегло и липсата на сън са свързани: хората, които спят по-малко от 8 часа на нощ, са по-склонни да преяждат и да затлъстяват.
  • След 16 часа без сън работоспособността на хората значително спада.
  • Човекът е единственият бозайник, способен съзнателно да се лиши от сън.
  • Някои животни, като крави, коне и слонове, могат да спят изправени, докато фламингото спят изправени на един крак. Хипопотамите могат да спят под водата – те излизат на повърхността на всеки 3-5 минути, за да дишат въздух, но не се събуждат.