Сашо Диков донесе акциите на “Левски” в Министерски съвет

0
1295

Журналистът Сашо Диков занесе акциите на “Левски” в Министерски съвет. 

Диков ги донесе с папка, но не бе допуснат веднага да влезе в МС и трябваше да изчака да бъде пуснат.

“Взех ги преди 20 минути от човек, натоварен от “Нове холдинг” да ми ги предаде. Срещнахме се пред храм “Александър Невски”.

Вчера в 13 ч ми се обади г-н Божков от Дубай и ме попита дали имам желание да предам акциите на Бойко Борисов и аз се съгласих”, обясни Борисов пред журналисти.

Аз съм в ролята си на куриер, каза спортният журналист пред медиите.

Той очаква да бъде приет от премиера и да връчи акциите на клуба.

От документите се вижда, че акциите са джиросани на премиера още на 8 май. Това означава, че Божков изобщо не е имал намерение да предава собствеността на клуба на Тити Папазов, както той се надяваше.

Васил Божков прехвърли акциите на “Левски” на Бойко Борисов

Стана ясно името на новия собственик на Левски.

Васил Божков изпрати официално съобщение до медиите, в което се обявява, че контролният пакет акции на клуба ще бъде предаден на премиера Бойко Борисов.

Мотивът: След като Премиерът е напълно запознат с настоящата ситуация и многократно публично се е разпореждал със собствеността на акциите –  оставяме бъдещeто на клуба в негови ръце, пише в официалното съобщение на “Нове Холдинг”. 

Джиросаните акции ще бъдат предадени на новия собственик в 9:00 ч. в Министерски съвет.

Ето и целият текст на съобщението:

След обсъждане на ситуацията и разглеждане на възможностите за оцеляване на ПФК „Левски“, настоящият собственик на мажоритарния пакет акции г-н Георги Попов и г-н Васил Божков заявяват следното: 

 “Клубът отново е в изключително тежко финансово състояние, породено от умишленото и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му. 

Затова прехвърляме акциите на отговорника за погубването на “Левски”, който неведнъж е заявявал своята готовност да се „погрижи“ за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му – г-н Бойко Борисов. 

След като Премиерът е напълно запознат с настоящата ситуация и многократно публично се е разпореждал със собствеността на акциите –  оставяме бъдещeто на клуба в негови ръце.

 Г-н Борисов, поетите от Вас ангажименти да осигурите финансиране и действията Ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от Вас държавен апарат върху клуба, оставят „Левски“ без други реални опции. 

Като бивши мажоритарни акционери, не веднъж сме заявявали, че единственото, което ни интересува е възраждането и стабилизирането на „Левски“. 

Докато отговорността за това беше наша и след инвестираните над 24 милиона лева за една година, клубът се  стабилизира и изправи на крака. Дългове от над 32 млн. лв бяха поетапно погасявани и бе изготвена и изпълнявана дългосрочна стратегия за превръщането му в успешен бизнес модел. 

Благодарим на ръководството на ПФК „Левски“ за  усилията и изключителния професионализъм през последната година.

Благодарим и на привържениците на клуба, които направиха прецедент в историята на световния футбол с действията си за издържането на отбора през последните месеци.“ 

Джиросаните акции ще бъдат връчени официално на новия им собственик г-н Борисов в 9:00 ч. в Министерски съвет.”

Васил Божков притежава 87% от акциите на клуба.

С изявлението си Божков намеква, че именно Бойко Борисов взима решения за собствеността на “Левски” в предишни години.

В едно от изявленията си в началото на годината, още преди да замине за Дубай, бизнесменът обясни, че е станал собственик на мажоритарния пакет акции на клуба именно след разговор с Борисов. “Аз му казах (б.ред. – на Борисов), дай да го взема и да оправя “Левски”. Миналата година, когато акциите бяха в Христо Йовов и Димитър Иванков, вие започнахте да негодувате, Борисов ми се обади и ми каза: “Няма да го взимам аз, взимай го ти”, това беше разговорът между нас“, разказа Васил Божков пред феновете на отбора на 19 януари.

От “Нове Холдинг” изпратиха в писмо до медиите всички документи за прехвърлянето на собствеността на клуба в последните няколко години, от които се разбира, че акциите на отбора са били прехвърлени последователно от Тодор Батков на Николай Иванов, след това Христо Йовов, Спас Русев и накрая Георги Попов, който е близък съдружник на Божков. Сега Попов от своя страна прехвърля акциите на Бойко Борисов.

В последните дни връзка в Васил Божков в Дубай поддържаше наставника на баскетболния Левски Константин Папазов, като се предполагаше, че именно дой ще получи акциите на клубаа вчера дори се проведе среща на Папазов с организираните фенове на тима, за да се обсъди бъдещето на клуба.

Изялението на Божков, че е говорил с Божков и иска да вземе акциите, за да спаси клуба, изненада Тити Папазов. Но все пак остана оптимист, че накрая той ще получи собствеността на клуба.

“Моята позиция не се е променила, аз изявих желание пред г-н Божков акциите да ми бъдат прехвърлени, с цел да се опитам с цялата синя общност да спасим “Левски”. Но в края на краищата всеки собственик има право на решение. Винаги в “Левски” нещата са били прозрачни – коментира Папазов пред bTV.

За мен това е политическа игра, която не бива да е свързвана с името на “Левски”. Не искам да се политизира бъдещето на “Левски”. Не съм запознат с търговския закон, но при джиросване на акции трябва желание от двете страни. Предаването на акциите е доброволен акт. Трябва някой да иска да ги получи. На този етап в България не чух някой, освен мен, на територията на страната да иска да вземе този горещ картоф и да има визия за бъдещето на клуба”, продължи емоционално Тити Папазов.

Той обяви, че няма предства  “дали г-н Борисов иска акциите, а и дали има право като премиер. Единственото, което мога да кажа, е че продължавам и вярвам в каузата.”.

Според Тити това “е политическа игра която не трябва да се свърза с “Левски”, но всеки собственик има право да си вземе решение – г-н Божков е достатъчно голям, често се включва по телевизиите и вероятно ще иска да се включи и да се обоснове за това свое решение”.

Припомняме, че на 6 май т.г. по време на пресконференцията си след срещата на върха ЕС-Западни Балкани, премиерът Борисов заяви, че държавата е готова да отпусне кредит на клуба, но само и единствено при смяна на собствеността.

Преди това “Сините” адресираха писмо до премиера с молба за отпускане на спасителен кредит от страна на държавата, предвид тежкото положение на столичния гранд.

След писмото говорих с Павел Колев. Може да отпуснем кредит и да осигурим договор за реклама на Левски, стига да си изяснат нещата със собствеността на клуба.

Ако го направят, нека дойдат с добро предложение. Ако не го направят, значи Левски не им е мил. На всички клубове сме помагали е изгражане на терени и осветление”, коментира тогава премиерът.

http://epicenter.bg/

Току що съобщиха, че Бойко Борисов отказва да вземе акциите на Васил Божков