Маями. Въоръжен мъж откри стрелба във военната база на американската армия „Пенсакола“ в щата Флорида, в резултат на което загинаха трима души, а осем други бяха ранени. Предварителното разследване показва, че извършителят в гражданин на Саудитска Арабия, който се е обучавал в САЩ за военен пилот. Той е бил ликвидиран в хода на полицейската операция, задействана за овладяване на ситуацията.

Джуд Рийд, заместник-говорител на Белия дом, подчерта, че президентът Доналд Тръмп следи ситуацията. Според информация, публикувана на официалния уебсайт на военновъздушната база, в нея служат около 16 хил. военни, а на територията й работят около 7,4 хил. цивилни.

След инцидента шестима граждани на Саудитска Арабия бяха задържани. Те са били взети под стража и разпивани във връзка със стрелбата. Задържани са близо до военновъздушната база „Пенсакола“.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис потвърди по-рано, че неизвестният мъж, който откри стрелба в базата, е саудитски гражданин и е усвоил летателни умения под ръководството на американски инструктори. В програмата участват около 1500 чужденци.

Стрелецът е от същата националност като 15 от 19-мата мъже, участвали в атентатите на 11 септември, а някои от тях също са посещавали военно училище във Флорида, припомни Десантис. „Очевидно ще има много въпроси, свързани с това, че този човек е чужденец, който е част от саудитските военновъздушни сили и е тук за обучение, на наша земя”, заяви Десантис на пресконференция след петъчния инцидент (местно време).

Сенаторът от Флорида Рик Скот, който доскоро беше губернатор на щата, призова за преразглеждане на политиката за обучение на чуждестранни военни пилоти в САЩ. „Много съм притеснен от факта, че стрелецът в „Пенсакола“ е бил чужденец, обучен в база в САЩ. Днес призовавам за пълен преглед на програмите за военно обучение на чуждестранни граждани в Америка. Не трябва да предоставяме военно обучение на хора, които искат да ни навредят”, написа сенаторът в социалната мрежа „Туитър“.

Кралят на Саудитска Арабия Салман проведе телефонен разговор с американския президент, в рамките на който осъди „отвратителната“ стрелба в базата. Саудитският крал „увери Тръмп в пълната подкрепа на кралството за САЩ, като нареди на службите за сигурност да си сътрудничат с американски агенции за разкриване на информация, която ще помогне да се изяснят обстоятелствата, стоящи зад този злощастен инцидент”, бе подчертано в официално изявление.

Междувременно стана ясно, че саудитецът, убил трима души в американска военноморска база, е определил американците като „нация на злото” преди атаката, съобщи SITE Intelligence Group.

Групата, която следи джихадистките медии, идентифицира стрелеца като Мохамед ал Шамрани. Той е публикувал кратко съобщение в социалнта мрежа „Туитър“, което гласи: „Аз съм срещу злото, а Америка като цяло се превърна в нация на злото.”

„Не съм против вас, защото сте американци, не ви мразя, заради вашите свободи, мразя ви, защото всеки ден подкрепяте, финансирате и извършвате престъпления не само срещу мюсюлманите, но и срещу човечеството”, е написал предполагаемият извършител на стрелбата, при която загинаха трима души.

http://www.focus-news.net/