Саудитска Арабия официално стана член на БРИКС

0
705

Москва, 2 януари – AiF-Москва.
Саудитска Арабия се присъедини към обединението на страните от БРИКС, съобщи във вторник, 2 януари, държавната телевизия на кралството Al Ekhbariya .

„Пълноправното членство на кралството в групата БРИКС, която включва Русия, Китай и други страни, официално започна, което укрепва позицията му в света“, казаха те по телевизията.

По-рано на политическата среща на върха на БРИКС, която се проведе в Йоханесбург през август 2023 г., президентът на Република Южна Африка Сирил Рамафоса каза , че още шест държави са официално поканени в БРИКС: ОАЕ, Саудитска Арабия, Иран, Аржентина, Египет и Етиопия . Всички те трябваше да станат членове на БРИКС на 1 януари 2024 г. В края на 2023 г. обаче стана известно, че Аржентина отказва да се присъедини към асоциацията на страните. Министърът на външните работи на южноамериканската страна Диана Мондино обясни , че при вземането на подобно решение Аржентина отчасти се е ръководила от идеологически съображения.

Според руския външен министър Сергей Лавров около 30 държави искат да се доближат до БРИКС и да установят партньорства с асоциацията .

САУДИТСКА АРАБИЯ

Столица: Рияд
Континент: Азия
Население: 35,95 милиона (2021 г.)
Площ: 2 150 000 km²
Какво е БРИКС и защо българските медии заобикалят темата? | Todoroff's Blog
БРИКС е наименование на група страни с влияние в международната икономика.
Представлява акроним от имената на английски на БразилияРусияИндияКитай и Република Южна Африка (Brazil, Russia, India, China, South Africa).
Основаване16 юни 2009 г.
Сайтbrics.org
Типгеополитическа организация