САМО 16 ДЪРВЕТА ЩЕ БЪДАТ ИЗКОРЕНЕНИ

0
1394

Община град Добрич уведомява гражданите, че само 16 дървета от растящите по улица  „Св.Св. Кирил и Методий“, а не всички, ще бъдат отрязани. Това са тези дървета, които се намират в недопустима и дори опасна близост от намиращите се по улицата сгради, а съответно и не оставят достатъчно място за преминаването на пешеходци. Всички останали дървета ще бъдат запазени и в новоизградените тротоари, които ще бъдат изработени от павета, ще бъдат оформени специални легла за тях.

Това е отговорът на Община Добрич по повод избухналите коментари в социалните мрежи, предизвикан от публикацията ни „Последна пролет за липите“.

В петъчния ден, когато започна изсичането на белязаните дървета, на място се събраха едва десетина души, повечето от които познати екозащитници. Те повикаха при себе си кмета на община Йордан Йорданов, който веднага се отзова на поканата им. В последвалите разговори Йорданов успокои обществеността на Добрич, че при направата на новите тротоари практически ще се отстраняват само дървета, които не дават възможност да се движат детски колички и колички на хора с увреждания, а с това създават и опасност от катастрофи, особено по оживените улици, каквато е и „Св. св. Кирил и Методий“, по която много често се движат и линейки.

Разбра се, че в първоначалния проект, който е наследен от сегашното кметство и общински съвет, се е предвиждало цялостно изсичане на дърветата. Кметът Йорданов потвърди пред медии, че ще се изсичат само създаващи опасност дървета, а предстои в междублокови пространства в тяхна близост да се залесят повече дървета от видове, посочени от специалисти. А с това да не се нарушава и зеленината в областния град.

Общественици подкрепиха кмета Йорданов за пагубното изсичане в предишни мандати на дървета по улици, градини и в местността „Дъбовете“.

Родиха се и нови идеи обществеността на Добрич лично да участва в озеленяването на града.

Кметът пое ангажимент гражданите на Добрич да бъдат информирани конкретно за обектите, където предстои да се правят нови тротоари и съответно да се отстраняват създаващи опасност за пешеходци и сгради дървета.

Стана още ясно, че загрозяващите кабели, които свързват уличните стълбове по въздуха и които бяха издигнати на място на красивите улични лампи, ще бъдат прокарани под земята по време на направата на новите тротоари.

Йордан Йорданов сподели пред медиите и екозащитниците, че кметството е отворено за предложения, които целят озеленяването и разкрасяването на Добрич, както и за участване на обществеността в поддържането на града да отстоява получената национална награда за най-озеленен град в България.

До момента материалът ни „Последна пролет за липите“ е прочетен от повече от 48 100 души. Не сме броили коментарите в социалните мрежи.  НДТ

Снимки: Светослав ПЕТКОВ