РЪКОВОДСТВОТО НА МБАЛ – ДОБРИЧ И КТ „ПОДКРЕПА“ ПОДПИСАХА НОВ КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР С 40 % УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ

0
506

 

Вчера на пресконференция изпълнителният директор на МБАЛ – Добрич, д-р Георги Желязков обяви, че сутринта е подписан нов Колективен трудов договор, след приключили преговори с КТ „Подкрепа“. Според договора, от 1.11. 2022 година влизат в сила нови трудови възнаграждения: основни работни заплати: за лекари – 1430 лева, за лекари-специализанти – 1310 лв.; за специалисти по здравни грижи – 1125 лв. и за санитари и друг персонал – 920 лева.

„По този начин постигнахме увеличение на трудовите възнаграждения с 37-40 % отпреди 1 август. Първото увеличение беше от началото на август – с 25 %, възможно заради завишението на клиничните пътеки. А преговори за възнагражденията на работещите в МБАЛ – Добрич се водят от 20 юни. За съжаление, Синдикатът на българските медицински специалисти напусна преговорите на 23 септември, а представителите на Автономната работническа конфедерация /АРК/ – на 12 октомври… – Аз разбирам колегите, които стачкуват, също съм стачкувал. Но трябва да бъде проявено разбиране. Тъй като икономическата ситуация не е добра. Това са възможностите на една областна болница. Такава е ситуацията в цялата страна. Дори мога да кажа, че малко болници са успели да направят подобно увеличение. Разбирате, че ръст от 40 % на възнагражденията се постига изключително трудно. Проблемът е в ниската стартова база и във факта, че въпреки сериозното увеличение, възнагражденията все още са ниски… За съжаление държавата не се ангажира с доплащане, цените на клиничните пътеки не се променят съществено, а това е основният източник на приходи в болниците… Благодаря на КТ „Подкрепа“ за проявеното разбиране и постигнатия компромис. За съжаление не можем да достигнем стойностите на отрасловия Колективен трудов договор“ – сподели на пресконференцията д-р Желязков.

„И ние от „Подкрепа“ не сме доволни, но – за да се постигнат стойностите на отрасловия КТД, трябва да постигнем около 93 % процентов ръст на възнагражденията. Това значи, че в МБАЛ трябва да влизат допълнително между 300 и 350 хиляди лева. Това е въпрос, с който трябва да се ангажират държавата и политиците – сподели на пресконференцията лидерът на КТ „Подкрепа“ д-р Любомир Божков. – Има нещо много дефектно в цялата система на здравеопазване, но поне засега няма разумен разговор на национално ниво. Дори нещо повече – съществува своеобразен политически цинизъм по отношение на здравеопазването. Уж сме гръбнакът на обществото, а всъщност по-скоро искат да пречупят този гръбнак – каза още д-р Божков.

И така – след постигнатото споразумение и подписаният нов КТД в МБАЛ – Добрич,  новите стойности на средните брутни работни заплати по категории, без извънреден труд, са следните: за лекар – 3100 лв.; лекар-специализант – 2300 лв.; за специалисти по здравни грижи – 2000 лв. и санитари – 1100 лв.

Д-р Желязков изрази надежда всички работещи в МБАЛ да подпишат новия договор, за който своевременно ще бъдат информирани. А на 26 октомври предстои среща със стачния комитет, която той очаква с оптимизъм за постигане на споразумение. „Не можем да загубим болницата. Това е риск, който не мога да поема. И няма да позволя нарушаването на работния режим. Болницата ще продължи да бъде ефективна“ – категоричен беше д-р Желязков. НДТ