Ръководството на МБАЛ-Добрич е силно обезпокоено от разрастването на разпространението на COVID-19 в област Добрич

0
531

През последните седмици се забелязва сериозно пренебрегване на противоепидемичните мерки, което за нас е напълно необяснимо. След два месеца без нито един нов случай на заразен с коронавирус, сега област Добрич всекидневно е в челото на негативната класация.

Общият брой на положителните случаи за COVID-19 в региона вече е 117, а само през последното денонощие са потвърдени нови пет случая. Четирима от пациентите загубиха битката с коварното заболяване. Досега през лечебното заведение са преминали 32 пациенти с коронавирусна инфекция и усложнения, като само за месец юли са 24.

Екипите ни продължават да  полагат професионална грижа за 17 хоспитализирани, като 1 се бори за живота си.

МБАЛ-Добрич е предприела мерки за организация на работа в извънредни обстоятелства, но в момента ясно се вижда, че вече няма свободни легла в ковид-сектора на Второ вътрешно отделение. Имаме готовност за обособяване на още един сектор с допълнителни легла. На този етап все още има медици, които да ги лекуват, но няма гаранции докога.  Отговорното отношение на гражданите в област Добрич и спазването на противоепидемичните мерки, ще даде  възможност на екипите ни да приемат и помогнат на всички, които се нуждаят. Но системата, нашата организация и професионален ресурс имат лимит.  Само осъзнаването на сериозността на ситуацията от всички ще помогне той да не бъде изчерпан.

Благодарение на широката дарителска кампания към настоящия момент МБАЛ-Добрич разполага с индивидуални предпазни средства и препарати за дезинфекция. Всяка помощ в този труден момент е важна, затова отново призоваваме всеки, който има желание и възможност, да дари.

Научните изследвания и ситуацията по света показват, че разпространението на вируса ще продължи месеци наред. Обстановката ще ни изправи пред трудности, с каквито досега не сме се сблъсквали. Затова Ви призоваваме да спазвате ограниченията и да не позволявате епидемията да се разрасне.

Запазете себе си, помогнете ни  да съхраним силите на лекарите и медицинските работници, за да може болницата да функционира нормално и да бъде в помощ на всички нуждаещи се!

Призоваваме жителите на област Добрич да бъдат дисциплинирани и отговорни, като спазват социална дистанция и носят лични предпазни средства в затворени помещения и в обществения транспорт. Да пазим здравето на родителите и децата си, на приятелите и колегите, на съседите и непознатите.

Да бъдем разумни и дисциплинирани, за да останем здрави!

Отправяме апел към институциите да упражняват строг контрол и да не допускат неспазване на противоепидемичните мерки.

Областният и общинските координационни щабове да направят анализ на ситуацията. При необходимост, да преразгледат предприетите противоепидемични мерки.

Не се поддавайте на паника, но и не подценявайте коронавируса!

С уважение и благодарност към всички граждани, към българските медицински работници и отговорните институции!