• Премиерката обвини съдебната власт за бягството на Артьом Ус, министърът на правосъдието прати инспектори да разследват прокуратурата

Премиерката на Италия Джорджа Мелони обяви, че вина за бягството в Москва на арестувания в Италия и подготвян за екстрадиране в САЩ руски шпионин Артьом Ус носи съдебната власт, пише Труд бг.

Мелони се обяснява два часа пред свикания на специално заседание Парламентарен комитет за сигурност на Републиката (COPASIR) и отхвърли упреците към кабинета й за проявено нехайство към закопчания по искане на Вашигтон кремълски 007.

„Вината не е на правителството, а на друг държавен орган“ – заяви Мелони пред членовете на комитета, визирайки магистратурата в страната си.

В същото време министърът на правосъдието Карло Нордио изпрати инспектори за проверка на прокуратурата в Милано, поставила руснака, въпреки протестите на САЩ, под улеснилия бягството му домашен арест.

„Следователно очертава се тежък сблъсък между правителството и съдебната система на Италия“, отсече в коментар на развихрилия се скандал в. „Република“.

За американското правосъдие поне през последните пет години Артьом Ус е бил тартор на трафика от Запада към Русия на електронни компоненти, които са позволили на Кремъл да продължава да произвежда изтребители, ракети и дронове дори след нахлуването на войските на Москва в Украйна.

Според вашингтонското разузнаване четирийсет годишният руски олигарх е организатор и на контрабандата на технологии и суровини към Китай, които са прехвърляни по незнайни пътища в Москва и се оказват стратегически за оцеляването на поставената под ембарго и санкции руска икономика.

В изпълнение на издадената от американски съд заповед за международен арест Артьом Ус е задържан на 17 октомври м.г. на миланското летище и вкаран в затвора до екстрадирането му в САЩ.

Но въпреки официалните и неофициални доклади на САЩ с молби синът на губернатора на важния Красноярски район на Сибир и приятел на Путин – Александър Ус, да бъде държан зад решетките и под строг контрол, съдиите в Милано не са сметнали за необходимо той да стои в затвора и в края на ноември го пращат под домашен арест.

И Джеймс Бонд от Москва започва да се подвизава в луксозния апартамент под наем в южните квартали на Милано с електронна гривна на крака, като патрул от карабинери го контролира визуално веднъж на 72 часа или един път на три дни.

Но след като на 21 март Апелативният съд в Милано издава заповед за екстрадирането на руския шпионин в САЩ, на следващия ден той чупи електронната гривна и започва истински екшън.

Подпомогнат от 6-7 явно професионални руски и швейцарски ченгета, според източници от специалните служби на Италия, той сменя няколко автомобила и с фалшиви документи преминава границата със Словения при Триест. След това през Хърватия се добира до Сърбия, където го очаква самолет за Москва.

После, веднъж добрал се до руската столица, „възкръсналият“ също като във филм за Джеймс Бонд, Артьом Ус изпраща много поздрави на пазвантите и на преследвачите си.

А баща му Александър Ус благодари в телевизионна изявление на руския президент Владимир Путин и на всички приятели в Италия за оказаната помощ на сина му да се прибере в родината.

Закопчаният от Италия руски шпионин Артьом Ус прати много поздрави от Москва на САЩ и НАТО

Спомняте ли си прочутия роман на Иън Флеминг “От Русия с любов” и едноименния филм с Шон Конъри в главната роля на легендарния шпионин Джейм Бонд?

Ако не сте го забравили, със сигурност ще преоткриете сюжета, ама в обратен вариант, в историята на закопчания в Милано и очакващ екстрадиция в САЩ руски шпионин Артьом Ус. Който макар и арестуван с обвинението, че е изкупил за сметка на Кремъл куп авангардни военни технологии на НАТО, успя да духне под носа на пазвантите си в Милано и да им прати “Много здраве!” от Москва.

 

Според влиятелните италиански всекидневници “Кориере дела сера”, “Ла Стампа”, “Ил Фато Куотидиано” случаят с руския Джеймс Бонд раздразнил силно посолството на САЩ в Рим. Първо, защото въпреки американското несъгласие, закопчаният на 17 октомври м. г. на летище “Малпенса” в Милано Артьом Ус в края на ноември е бил поставен под домашен арест с електронна гривна на крака.

И второ – след настаняването му в наетото от съпругата луксозно жилище в южните покрайнини на Милано, той бил посещаван от не един и двама негови сънародници, сред които със сигурност и хора на спецслужбите на Москва. Освен това докато бил под домашен арест Артьом бил държан под око едва ли не като дребен крадец, а не като “стратегическа фигура на руските военни напъни”, пише “Кориере дела сера”, цитирана от “Труд”.

И след като на 22 март научава за решението на Апелативния съд в Милано да бъде екстрадиран в САЩ за изправянето му пред съд, Джеймс Бонд от Москва действа направо като романно-екранния 007 – чупи електронната гривна, качва се на паркирания до дома му стар обикновен автомобил “Фиат Пунто”, след няма и три километра го чакат обаче четири мощни и еднакви черни джипа, той се намъква в един от тях, в подлез вероятно се прекачва в друг и още в Милано колите се пръскат в различни посоки.

Две от тях стигат до Швейцария и Словения, като в едната е бил със сигурност Артьом, който според догадките на италианските си пазачи се качва в очакващия го на малко летище частен самолет и духва в неизвестна посока.

Няма начин да не бъдат ядосани САЩ на Италия, след като изчезналият Артьом Ус и петима други руснаци са обвинени отвъд Океана в заобикаляне на санкции, пране на пари, контрабанда на венецуелски петрол и трансфер на софтуер и технологии, както за граждански, така и за военни цели.

Именно заради това 40-годишният син на губернатора на Красноярския район в Сибир Александър Ус и личен приятел на Владимир Путин е бил арестуван през ноември в Милано.

Иначе вчера Артьом Ус наистина прати “Много здраве!” на пазвантите си в Милано чрез посредничеството на руски медии. “В Русия съм! – обяви той пред тях. – В тези няколко особено драматични дни до мен бяха силни и надеждни хора. Благодаря ви!”. “Италианският съд, на чиято безпристрастност първоначално разчитах, демонстрира своята ясна политическа пристрастност.

За съжаление, той се подчини безусловно на натиска на американските власти!”, добави още Артьом Ус, заключавайки: “В сегашната международна обстановка, когато руските граждани са подложени на “игри без правила”, завръщането в родината, макар и по такъв “нестандартен” начин като моя, е победа!”.

https://blitz.bg/