Цяло чудо е, че Украйна все още е суверенна държава, подчерта на конференцията в Мюнхен адмирал Роб Бауер, председател на Военния комитет на НАТО.

Минорно настроение на Мюнхенската конференция по сигурността

Все по-лоши перспективи пред Украйна

Оптимизмът отстъпва място на униние

Победите на Русия разклатиха вярата на световните лидери в перспективите пред Украйна. Това пише вестник „Файненшъл таймс“ по повод Мюнхенската конференция по сигурността, която приключи в неделя.

Според изданието преди година участниците в конференцията излъчвали оптимизъм относно перспективите пред Украйна, но сега било различно. Конфликтът се наклонил в полза на Москва и вярата в подкрепата от Запада угаснала, а оптимизмът отстъпил място на униние.

Вестникът цитира думите на адмирал Роб Бауер, председател на Военния комитет на НАТО, който заяви, че Западът е бил твърде оптимистично настроен за изхода от войната, „вярвайки, че ако дадем на украинците амунициите и обучението, от което се нуждаят, те ще спечелят“.

Сега, добави Бауер, трябва да сме внимателни, но няма нужда да сме твърде песимистични. „Самият факт, че Украйна все още е суверенна държава, е забележителен“ – казва адмиралът.

Чешкият президент Петър Павел от своя страна изтъкна, че „Русия е научила много уроци, тя също така произвежда повече боеприпаси и оборудване, отколкото можем колективно да осигурим“.  Павел призова западните страни да бъдат гъвкави и да осигурят оръжия за Киев.

Послание отправи и Джей Д. Ванс, републикански сенатор и поддръжник на Тръмп, който каза, че проблемът е, че САЩ и Европа не произвеждат достатъчно оръжия и това е много по-важно от политическата воля на Вашингтон относно финансирането на Украйна.

„Изминалата година беше много самодоволна, с толкова много надежди, възлагани на украинската контраофанзива“, каза Хедър Конли, ръководител на Германския фонд Маршал. Перспективата е по-мрачна тази година, тъй като Русия възстановява армията си и преминава към военна икономика. „Ще видим Украйна да понася загуби на бойното поле, ще видим значителни печалби на Русия и украинците ще останат без боеприпаси“, прогнозира Конли.

Според „Файненшъл таймс“ изказванията на някои лидери са били белязани от злоба –  усещали, че техните страни се огъват за Украйна, а други държали линия на независимост.

„Чувството за неотложност просто не е достатъчно отчетливо в дискусиите ни. Трябва да ускорим и да увеличим мащаба на военните доставки“, коментира датската премиерка Мете Фредериксен. Посланието й беше подкрепено от германския канцлер Олаф Шолц и британския министър на отбраната Грант Шапс. https://trud.bg/