Имунологичната ефективност на руската ваксина срещу Ковид-19 “ЕпиВакКорона”, разработена от руския научен център по вирусология и биотехнологии “Вектор”, е сто процента според резултатите от първите две фази на клинични изпитания, съобщи ТАСС, като цитира пресслужбата на Роспотребнадзор.

“Ефективността на ваксината се състои от нейната имунологична ефективност и от профилактичната й ефективност. Според резултатите от първа и втора фаза на клиничните изпитания, имунологичната ефективност на “ЕпиВакКорона” е 100 процента”, се посочва в съобщението.

Наличието на антитела срещу новата коронавирусна инфекция не пречи на ваксинирането с “ЕпиВакКорона”. Преди имунизацията обаче е необходимо човек да е напълно възстановен от заболяването и да се консултира с лекар, уточниха от Роспотребнадзор.

Данните от първа и втора фаза на изпитанията на “ЕпиВакКорона” бяха съобщени преди преминаване към по-мащабната трета фаза, която нормално би трябвало да включи хиляди участници и група на плацебо за сравнение, предаде Ройтерс.

Първа и втора фаза на изпитанията са извършени със 100 участници на възраст от 18 до 60 години. Обикновено тези ранни изпитания с хора се основават на показатели в кръвта за имунна реакция, като участниците не се излагат на вируса. По-големите изпитания в късна фаза се основават на действителните случаи на инфектиране на доброволци в нормалния живот.

Изпитанията на “Епиваккорона” започнаха през ноември.  Масова ваксинация с “ЕпиВакКорона” ще започне в Русия през март заедно със “Спутник V”.

Двете ваксини са много сходни помежду си. Те формират пълноценен имунитет срещу коронавирус. Според показанията и противопоказанията те са идентични. Единственото нещо е, че “ЕпиВакКорона” е по-мека, по-малко реактогенна, каза епидемиологът Елена Белякова  от Централната районна болница в Талдом в интервю за Радио 1.

Тъй като индикациите за двете ваксини са абсолютно идентични, какъв вид ваксина ще бъде даден на пациент при уговаряне на среща за ваксинация срещу COVID-19, ще зависи от наличните лекарства.

От понеделник, 18 януари, в Русия започна масово ваксиниране на населението срещу коронавирус. В момента жителите на страната могат да бъдат ваксинирани безплатно и доброволно с ваксината Sputnik V, разработена от Център “Гамалея”. Според ръководителя на Роспотребнадзор Анна Попова през първата година 60% от населението на страната може да бъде покрито с ваксинация.

Имунологичната ефективност на руската ваксина срещу Covid-19 “Епиваккорона”, разработена от руския научен център по вирусология и биотехнологии “Вектор”, е сто процента според резултатите от първите две фази на клинични изпитания, съобщиха от пресслужбата на “Роспотребнадзор”. “Ефективността на ваксината се състои от нейната имунологична ефективност и от профилактичната ѝ ефективност. Според резултатите от първа и втора фаза на клиничните изпитания, имунологичната ефективност на “Епиваккорона” е 100 процента”, се посочва в съобщението. Наличието на антитела срещу новата коронавирусна инфекция не пречи на ваксинирането с “Епиваккорона”. Преди имунизацията обаче е необходимо човек да е напълно възстановен от заболяването и да се консултира с лекар, уточниха от “Роспотребнадзор”.

https://dnes.dir.bg