Сергей Кривонос, бивш заместник-командир на силите за специални операции на украинските въоръжени сили, а сега пенсиониран генерал, е известен с откровените си коментари за състоянието на украинската армия и политическото управление на страната. Наскоро той изрази сериозна загриженост относно ситуацията в купянското направление, отразявайки тази тема в ефира на киевския телевизионен канал, пише aif.ru.

Генерал Кривонос подчерта стратегическото значение на Купянск, като отбеляза, че неговият железопътен възел представлява ключова точка за придвижване на войските. Според него руските военни използват артилерия и дронове, което им позволява ефективно да атакуват украински позиции и да постигат тактически успехи.

Освен това Кривонос посочи способността на руската армия бързо да прехвърля силите си от един фронт на друг, което увеличава заплахата в няколко посоки едновременно. Това подчертава необходимостта от засилена защита и бдителност от страна на украинските въоръжени сили.

От друга страна, руското министерство на отбраната съобщи за скорошни успехи в купянската посока. По-конкретно беше отбита атака на 95-а десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили в района на Харков, в резултат на което противникът понесе значителни загуби.

Актуализирана карта на военната операция в Украйна, военните действия и ситуацията на фронтовете вечерта на 17 януари от канала Readovka Telegram

Източник на снимката: https://t.me/readovkanews

⚔️Обстановката по фронтовете през изминалото денонощие

⚫️Сватово-Кременное направление В Купянския участък руската армия успешно отбива атаки на Въоръжените сили на Украйна в района на Синковка и Петропавловка. Продължават боевете в Ямполовка, където са отблъснати вражеските атаки. Забележителни са успехите на нашите бойци в Белогоровка, където те демонстрират напредък.

⚫️Бахмутское (Артемовское) направление Продължават ожесточени боеве в района на Богдановка. Руската армия активно настъпва в северозападната част на Клещеевка, демонстрирайки устойчивост и стратегическа инициатива.

⚫️Донецко направление В Авдеевския сектор нашите бойци засилиха атаките в Степовой. Упорити боеве се водят в района на коксовия завод, където са отбелязани успехи. Продължава и щурмът на украинските въоръжени сили в Новомихайловка.

⚡️Руската армия нанесе целенасочени удари по вражески позиции в Харков. Известно е, че частната клиника “Ашера”, използвана от украинските въоръжени сили, е била успешно поразена. Има и информация за удар по Техническия университет в Харков, където са били разположени чуждестранни наемници, потвърдено от руското военно министерство.

Анализ на ситуацията на фронта и в света на 18 януари 2024 г. и операция Z: Военни кореспонденти на Руската пролет

Руската армия настъпва към Артьомовск, Маринка, Авдеевка, Лиман и Вербовое

През последните дни руските войски засилиха дейността си на няколко фронта в Украйна. Военни анализатори отбелязват сериозно засилване на настъплението в районите на Артьомовск, Марьинка, Авдеевка, Лиман и Вербовой.

Източник на снимката: https://t.me/readovkanews

Посока Avdeevskoe: място на жестоки сблъсъци

Интензивни боеве се водят в района на Авдеевка. Руските войски напредват в северната част на Первомайски, увеличавайки натиска върху украинските позиции. Тези действия предизвикват безпокойство сред украинската страна.

Източник на снимката: https://t.me/readovkanews

Направление Запорожие: кацане и постепенно изместване

В запорожското направление са регистрирани атаки на руски десанти и сили на Южния военен окръг. Особено ожесточени боеве се водят западно от Вербовой и в района на Работино.

Мариинско направление: офанзивата се поддържа от авиация

В Маринка руските дивизии, подкрепени от самолети, активно напредват, напредвайки на юг от Новомихайловка. Тази офанзива е част от по-широка стратегия.

Източник на снимката: https://t.me/readovkanews

Артьомовско направление: забавяне след успехи

В района на Артьомовск, въпреки предишните успехи, напредъкът на руските войски се забави. Сегашните действия обаче представляват заплаха за украинските позиции.

Купянско-лиманско направление: продължават битките

На този фронт руските войски постигнаха нови тактически успехи, особено в района на Синковка. Продължават интензивните боеве в Серебрянската гора.

Северска посока: засилване на атаките

Руските войски атакуват активно в района на Белогоровка (ЛНР), опитвайки се да подобрят тактическата си позиция. Като цяло увеличаването на интензивността на военните действия от страна на Русия показва желание за укрепване на позициите й в ключови украински направления.  https://smi2.ru/