Руската армия влезе в Добрич

0
1164

Казашка конница и два взвода руска пехота, начело с генерал-лейтенант  Цимерман, влязоха в Добрич в събота, 27 януари, и обявиха град Хаджиоглу Пазарджик за свободен. На 27 януари се навършиха 140 години от Освобождението на Добрич от османско робство. Кръглата годишнина бе отбелязана с автентична възстановка на събитията от 1878 г., от реконструкторите от Регионален клуб “46-и пехотен Добрички полк”, клубове на Национално дружество “Традиция” от Велики Преслав, Панагюрище, Шумен, Силистра, Варна, Априлци-Троян и военноисторически клуб “Миноносец Дръзки” – Варна. 

За пръв път бе показан артилерийски разчет и оръдейна ракла с оръдие, като раклата е възстановена от Регионален клуб “46-и пехотен Добрички полк”, по автентични скици и снимки, а оръдието е макетно, но е едно към едно с оригиналното.
Оръжията са автентични, а униформите са реплики на тогавашните. Шити са по образци, представени от руската държава на нашата държава преди повече от 100 години, когато два кораба с оръжия и униформи са дарени на България и с това се е поставило началото на музеите у нас. Оръжията и униформите са собственост на всеки реконструктор.

Хиляди добричлии се стекоха в центъра на Добрич, за да наблюдават възстановката. В ролята на мирното население участваха самодейци от читалище “Български искрици”, което е колективен член на РК “46-ти пехотен Добрички полк”. Посрещачите се отличаваха с облеклото си – носии и градско облекло, всички държаха цветя и чемшир за освободителите. Най-малкият посрещач бе 4-годишният Кристиян Владимиров.

Над 60 реконструктори и 40 самодейци пресъздадоха  посрещането на руските войски в освободения на 27 януари 1878 г. Хаджиоглу Пазарджик. В ролята на ген. Цимерман бе Красимир Димитров от добричкия клуб. Първи пред храм „Света Троица” се появи казашката конница с командващия генерал, посрещнати и от кмета на Добрич Йордан Йорданов. Освободителите бяха посрещнати с цветя и питка. Пред събралото се множество генералът заяви следното: “Обявявам Хаджиоглу Пазарджик за свободен български град!”. Кметът Йорданов връчи на ген. Цимерман символичен ключ на града, а духовници благословиха освободителите. „Да живее България”, пък викаше мирното население. Деца, млади девойки и баби закичваха братушките с китки цветя.

След парад по централната улица на Добрич, войската спря на площад „Свобода”, където бе проведен военен ритуал. „Връщането към тази дата – 27 януари 1878 година, е осъзнатата потребност да градим бъдещето, проумели и преосмислили исторически истини, уроци. Преосмислили, защото уроците се повтарят търпеливо, последователно, отново и отново, дотогава, докато  се научим. На 27 януари 1878 година Добрич получава своето освобождение от османско владичество. Стотици са воините, простили се с живота си тук – на тази земя, под това небе. Стотици са тези, жертвали живота си за кауза, в която вероятно са вярвали. Или просто не са имали избор. Нямали са свободата да избират”, заяви в словото си кметът Йордан Йорданов.

С едноминутно мълчание и падане на колене гражданите отдадоха почит на воините, жертвали живота си в Освободителната война. На площад “Свобода” проехтя залп от автентични пушки в памет на загиналите за Освобождението на Добрич. Събитието завърши с празнично хоро.

Празникът започна сутринта – с общоградско поклонение и полагане на цветя на Паметника на ген.-лейтенант Цимерман.
„Почти 140 години са изминали от победоносния край на Руско-турската освободителна война. Изключително важно е, че след толкова много години славният подвиг на руските войници и на българските опълченци не е забравен. Русия никога не е била заплаха за България, а гаранция за свободата и строителството на общото бъдеще на българския и руския народ така, както рамо до рамо предците ни са отстоявали победата”, заяви в словото си Сергей Лукянчук – генерален консул на Руската федерация във Варна, който бе гост на събитието.

На събитието присъстваха народните представители Даниела Димитрова, Пламен Манушев, Йордан Йорданов и Йордан Апостолов, областният управител Красимир Кирилов, председателят на ОбС Добрич Иво Пенчев, представители на политически партии, организации и много граждани.

НДТ