МОСКВА, 22 март. / ТАСС /. От 22 март самолетите на руските аерокосмически сили са готови да доставят вирусологични екипи и медицинско оборудване в Италия, съобщи руското министерство на отбраната в събота.

Министерството заяви, че от името на руския президент Владимир Путин министърът на отбраната Сергей Шойгу разпореди създаването на авиационна група “за бързото предоставяне на помощ на Италианската република в борбата с коронавируса от 22 март”.

От руското военно ведомство обясниха, че самолетът ще достави в Италия осем екипа руски военни вирусолози и лекари, аерозолни дезинфекционни комплекси на транспорт и територия, както и медицинско оборудване.

Те добавиха, че Италия потвърди готовността си да приеме самолета на руските космически сили. Според агенцията, късно вечерта на 21 март, Шойгу провел телефонни разговори с италианския си колега Лоренцо Герини по въпроса за доставката на помощ.

“По време на разговора началникът на италианския военен отдел потвърди готовността си да приеме руски самолети със специалисти, машини и оборудване, започвайки от 22 март”, заявиха от Министерството на отбраната.

Гуерини също изрази благодарност към Русия за бързото съдействие в борбата срещу пандемията, предоставено по споразумение на Владимир Путин с председателя на италианския съвет на министрите Джузепе Конте.

По-рано в събота Путин в телефонен разговор с Конте потвърди готовността си незабавно да предостави необходимото съдействие и очерта специфичните му параметри. По-специално се предвижда доставката на защитно оборудване, мобилни комплекси на базата на KamAZ за аерозолна дезинфекция на превозни средства и територия, медицинско и друго оборудване, както и изпращане на екипи от руски специалисти за практическа помощ в най-засегнатите райони на страната. НДТ