• Руското министерство на отбраната съобщи за опит на въоръжените сили на Украйна да извършат широкомащабно настъпление сутринта на 4 юни
МОСКВА, 5 юни – РИА Новости. Сутринта на 4 юни въоръжените сили на Украйна започнаха мащабно настъпление в пет сектора на фронта в южнодонецкото направление, съобщи официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков.
В атаката са участвали шест механизирани и два танкови батальона. Целта на въоръжените сили на Украйна беше да пробият руската отбрана на най-уязвимия, според Киев, участък от фронта. „Врагът не постигна целите си, не успя“, подчерта Конашенков.
В резултат на умелите и компетентни действия на групата „Восток“ загубите на украинските части възлизат на повече от 250 души личен състав, 16 танка, 3 бойни машини на пехотата, 21 бойни бронирани машини.

Бой в Запорожие направление

Боевете в района на Времевския перваз в посока Запорожие продължиха повече от осем часа, украинските войски претърпяха загуби в жива сила и бронирана техника, каза Владимир Рогов, ръководител на запорожското обществено движение „Ние сме заедно с Русия“.
„Противникът и преди е извършвал разузнаване в този участък, но днес то беше по-активно и масирано“, каза Рогов. По думите му всички опити за пробив на фронтовата линия са осуетени.
Рогов подчерта, че украинските войски проучват линията на отбраната и готовността на руските войски за отразяване на по-масирана атака.

Сроковете се изместват

Украинските власти многократно обявяваха контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен не изключи в близките седмици да започне контранастъпление на украинските войски.
В същото време сроковете му бяха многократно измествани и продължават да се изместват. Според руските експерти това се дължи, първо, на информационната война – постоянните съобщения за предстояща офанзива имат за цел да държат Русия на нокти – и, второ, на факта, че Западът изисква от властите в Киев бързи и победоносни резултати.
Както отбеляза прессекретарят на президента Дмитрий Песков, Москва внимателно следи всякакви изявления по този въпрос и ги взема предвид при планирането на специална операция.