Централни руски медии съобщиха от Дубай, че делегатите на Общото събрание на Азиатската шахматна федерация (ACF) са гласували  за включването на Руската шахматна федерация (RCF) в организацията. Гласуването се проведе днес.

За включването на ФСР гласуваха 29 делегати, 1 е гласувал против, 6 са се въздържали.

Решението за прехвърляне на FSR към ACF беше взето от Надзорния съвет на организацията на 14 април 2022 г. На 22 февруари Съветът на Международната федерация по шах (FIDE) одобри решението на FSC за преминаване към ACF.

На 28 февруари 2022 г. ФИДЕ разреши на руски и беларуски спортисти да участват в международни състезания с неутрален статут и обяви, че няма да провежда официални състезания и събития по шах в Русия и Беларус поради събития в Украйна. На 16 март Съветът на ФИДЕ забрани на националните отбори на Русия и Беларус да участват в състезания под егидата на организацията.

Според решението, руският шахмат ще влезе официално в редиците на ACF от 1 май 2023 г.

Същевременно и руската футболна федерация обсъжда да напусне УЕФА и да стане член на азиатската футболна конфедерация, за да може националният и клубните отбори да участват в международни турнири.

И други спортни федерации на Русия вече действат за преместване от Европа в Азия.