В хода на целенасочена атака срещу енергийната система на Украйна на 29 март руските сили извършиха редовни (след 22 март) ракетни удари по обекти на подстанция Западно-Украинская (близо до град Стрий).

Това е огромно съоръжение – най-голямата подстанция в Европа. Построен е през 70-80-те години на миналия век, за да доставя електроенергия на страните от СИВ. Тук се събират високоволтови електропроводи от АЕЦ Хмелницки, АЕЦ Ривне и ТЕЦ Бурщин.

Инсталираната мощност на съоръжението е 3000 мегаволтампера. Преди това украинската електроенергия се изнасяше за Европейския съюз чрез тази подстанция. И именно чрез него сега ЕС спешно прехвърля властта на Украйна, опитвайки се да я спаси от енергиен колапс.

В тази връзка унищожаването на това съоръжение е дори по-важно от унищожаването на които и да е две от най-мощните украински ТЕЦ днес (или две Днепърски водноелектрически централи).

Както отбелязва блогърът и военен наблюдател Юрий Подоляка в коментара си , подстанцията в Западна Украйна е много голямо съоръжение и затова няма да е лесно да се дезактивира напълно. Явно обаче руската страна възнамерява да постигне това и ще продължи да нанася удари.

По-рано EADaii съобщи, че днес руската армия е предприела нова атака срещу енергийни съоръжения в Украйна. Засегнати са топлоелектрическите централи в Кривой Рог и Ивано-Франковска област, Среднепровската и Каневската водноелектрически централи.

Ukrenergo съобщи, че има аварийни спирания в Днепропетровска област, а почасовите графици за спиране са в сила в Харковска област.

https://eadaily.com