Русия планира да проведе съвместни военноморски учения с Иран и Китай в Индийския океан по-късно този месец, заяви агенция RIA, цитирана от посланика на Москва в Техеран, “Ройтерс” и “Нюзуик”.

Трите държави проведоха подобни военноморски учения в Индийския океан през декември 2019 г.

“Следващите многостранни военноморски учения ще се проведат в северната част на Индийския океан в средата на февруари 2021 г.”, обясни посланикът Леван Джагарян.

Ученията са за операции по издирване и спасяване и гарантиране на безопасността на корабоплаването, обясни той.

“В хода на тях се предвижда, наред с други неща, да се работи за сътрудничество при провеждане на операции за търсене и спасяване и мерки за осигуряване на безопасността на корабоплаването.”

Сближаване на американските съперници идва, когато Байдън обявява, че “Америка се завръща”, което показва очевидно връщане към традиционните външнополитически тенденции, прекалибрирани по политиката на бившия президент Доналд Тръмп “Америка на първо място”.

Все още обаче не е ясно колко далеч ще стигне Байдън с това калибриране.

Въпреки че администрацията му обеща да бъде по-строга спрямо Русия, тя остави твърдите политики на Тръмп към Китай и Иран.

САЩ наложиха опустошителни санкции срещу Иран, когато Тръмп реши едностранно да напусне ядреното споразумение от 2015 г., по което Пекин и Москва също са страни, заедно с Франция, Германия и Обединеното кралство.

Джагарян потвърди одобрението на Русия за споразумението и изтъкна продължаващото сътрудничество с Иран, включително проекти като атомната електроцентрала в Бушер.

Дискусиите им стигнаха извън границите на Иран, включително съвместни усилия за Сирия и в областта на търговията с оръжия, частично отворена за Ислямска република за първи път от десетилетие поради изтичането на оръжейното ембарго миналия октомври.

“Съвременната история на руско-иранското военно-техническо сътрудничество е на повече от 50 години”, каза Джагарян.

“През годините в тази чувствителна област се развиха стабилни контакти между нашите страни, насочени към взаимно изгодно сътрудничество със задължително съобразяване на интересите на двете страни.”

Руският дипломат заяви, че очаква двугодишно споразумение, очертаващо двустранните отношения между Москва и Техеран, да бъде автоматично подновено за пет години и остави отворената врата за постигане на потенциално ново споразумение.

Друго възможно дългосрочно споразумение в работата е намекнато ден по-рано от иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Той каза, че финализирането на 25-годишния план за икономическо сътрудничество с Китай е близо.

“Нашият стратегически възглед за региона трябва да бъде приобщаващ, а не основан на пропуски”, каза Зариф. “Иран е незаменим за региона. Никой не може да пропусне Иран от регионалните уравнения.”

Пекин и Техеран наскоро отбелязаха 50-годишнината от отношенията си, събитие, което иранският посланик в Китай Мохамад Кешаварзаде каза, че в петък ще бъде “придружено от добри новини в отношенията между двете страни”.

Иран продължава да страда от интензивни икономически ограничения, наложени от САЩ, които, по думите на Байдън, няма да влязат отново в ядрената сделка, освен ако Иран не въведе отново ограничения за обогатяване на уран. Иран спря тези ограничения в отговор на санкциите и последвалия неуспех на европейските партньори да нормализират търговските отношения.  https://lupa.bg/