С издадени от президента Путин два указа

На пенсионери и бременни жени ще се полагат по 10 000 рубли месечно

Решението е с цел защита правата и свободите на човека

Гражданите на Украйна, които желаят да се преселят в Русия, ще имат право да пребивават и работят в страната без ограничения във времето, а на определи групи хора ще се полагат и социални помощи. Това предвиждат два указа, подписани от руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

“Постановявам да се установи, че гражданите на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР, които Русия призна за независими преди началото на инвазията в Украйна) и на Украйна имат право временно да пребивават в Русия без ограничение във времето”, пише в първия указ на Путин. В него се прецизира, че от това право могат да се възползват притежателите на украински паспорти, които са напуснали Украйна след началото на войната.

Към въпросните желаещи да се установят в Русия има няколко условия – да се подложат на регистрация на пръстовите отпечатъци, да бъдат фотографирани и освен това да си извадят медицинско свидетелство, потвърждаващо, че не използват наркотици, психотропни и психоактивни вещества, нямат инфекциозни заболявания, които представляват опасност за останалите хора, както и че не са заразени с ХИВ вируса. В документа се посочва още, че решението е взето “с цел защита правата и свободите на човека и гражданина, изхождайки от общопризнатите принципи и норми на международното хуманитарно право”.

Вторият указ на Путин установява реда на еднократните и месечните плащания за пенсионери, инвалиди, ветерани, бременни жени и семейства с деца, които принудително са се евакуирали в Русия от ДНР, ЛНР и Украйна.

На пенсионерите и инвалидите ще се полагат по 10 000 рубли месечно (почти 170 евро). Същата сума месечно ще могат да получават и бременните жени, а при раждане те ще получават еднократно по 20 000 рубли (малко над 330 евро).

На всяко дете на бежанци ще се полагат месечно 4000 рубли (67 евро). Пак толкова ще се изплащат всеки месец и на родителите на студенти до навършването на 23 години. Самотните родители ще получават по 10 000 рубли месечно за всяко дете.

Указът е подписан на 27 август и влиза в сила веднага. Но плащанията, предвидени в него, са установени със задна дата и ще се смятат от 1 юли 2022 г.

По данни на руските власти през шестте месеца война в Русия са влезли 3 600 000 украински граждани, от които 587 000 са деца.

https://trud.bg