Румънски художници претворяват магията на морския бряг в изложбата “Балчик – Тихото гнездо”

0
365

В изложбата “Балчик – Тихото гнездо”  28 чуждестранни художници – повечето румънци, претворяват в пейзажи, портрети и рисунки магията на брега, съобщиха за БТА по повод предстоящото откриване на експозицията от художествената галерия в крайморския град.

Художниците са традиционни участници в пленерите на творческата къща “TRUICART”, на които повече от десетилетие черпят вдъхновение в Балчик. Куратор на изложбите на творбите, създадени в Белия град , е румънският художник Дан Тудор Труйка.

Всяка нова колекция представя тенденции в съвременното изкуство с много различни по индивидуален почерк творби, сред които има и абстрактна живопис и текстилно изкуство,  каза уредникът на галерията Николина Похлупкова. По думите й, в предстоящото 15-то издание на международната изложба в дните между 6-13 юли ще бъдат показани и платна, претворили знакови места край Шабла, Тюленово, на нос Калиакра и Варна.

Магическата атмосфера в архитектурно-парковия комплекс “Двореца” в Балчик винаги е привличала живописци от Румъния. Художествената галерия притежава фонд от картини на 11 румънски класици, рисували в Белия град през 30-те години на миналия век, припомнят от културния институт.

БТА