” Олигархията е там, където има чекмеджета с кюлчета. Няма хора абонирани за властта. Разбира се, че президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство. Така е по Конституция и аз не бягам от тази отговорност”.

Това заяви в предаването “Неделя 150” на БНР президентът Румен Радев.

МИНИСТРИТЕ – ПОЧТЕНИ ЕКСПЕРТИ

Той подчерта, че винаги се е водил от отговорността за бъдещето на България и по този критерий е подбирал министрите в кабинета, без оглед на техните партийни пристрастия.

Страхът все още не е отхлабил своя обръч и трудно хора се решават да заемат такава позиция точно сега. Тя е натоварена с много отговорност. Все още отишлата си съвсем скоро власт разполага с всички механизми – финансови и властови, но въпреки това има хора, които могат да застанат с лицето и с биографията си и да поемат тази отговорност”.

Държавният глава посочи, че този служебен кабинет е модел за излизане от безпътицата, в която се намира в момента България:

“45-ото Народно събрание показа точно тази безпътица”, уточни той.

Хората в служебния кабинет приеха с готовност да изпълняват мисията. С повечето от тях съм работил по един или друг начин, познавам техния професионализъм. Най-важното е да постигна един баланс между професионализъм, отдаденост, отговорност. Това е един кабинет на демократичното единодействие, един модел за излизане от безпътицата, в която се намира България”, коментира Радев.

НЕ ИСКАМ ДА МИСЛЯ ЗА ТРЕТИ ИЗБОРИ

“Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят благоразумие и отговорност и да съставят правителство. Това, което се случи през 45-ия парламент, е урок за всички партии в навечерието на изборите.

БОРИСОВ ЗАЛОЖИ БОМБИ ПРЕД СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ

Въпреки всички заложени потенциални бомби под това правителство, аз се надявам, че те ще успеят”, подчерта Румен Радев.

Отишлото си правителство отказа да внесе актуализация на бюджета и по този начин върза ръцете на служебното правителство. Виждате колко много социални проблеми са натрупани”, категоричен бе президентът.

“Този кабинет е с вързани ръце, трябва да върши огромна по обем работа. Отишлото си правителство абдикира да депозира неговия план за възстановяване и устойчивост в ЕС и по този начин постави служебния кабинет в изключително трудна ситуация, защото това е план, разработван почти година от голям екип към Министерския съвет с много секретна информация, която не бе достъпна на обществеността и забележки от Брюксел, които също не бяха достъпни”, заяви президентът на България.

Радев заяви, че в рамките на дни ще бъде взето решение дали Планът да бъде внесен в този вид, като така всички негови пасиви ще бъдат “хвърлени върху служебното правителство”, или Планът за възстановяване ще бъде актуализиран.

Пред БНР държавният глава заяви, че националната цел е укрепването на държавността: “Очаквам служебното правителство да направи първата крачка в тази посока”.

ОЛИГАРХИЯТА Е В ЧЕКМЕДЖЕТАТА С КЮЛЧЕТА

Няма как олигархията – Васил Божков или който и да е олигарх, да стане олигархия на Радев. Ние имаме различна ценностна система с предишния премиер (Бойко Борисов – б.р.), те дори не се пресичат”, каза Румен Радев в отговор на спекулации, че в правителството, съставено от него, има хора, близки до обвиняемия бизнесмен Божков.

Олигархията е там, където има чекмеджета с кюлчета.

Според него качеството на институциите са причина за изтичането на хора и пари навън.

“Когато има политически риск от експроприация на бизнеса, било то от държавата или от олигархични кръгове около управляващите, когато има вмешателство в работата на регулаторните органи, когато законодателството е абсолютно непредвидимо, и когато съдебната система не може да защити хората да правят конкурентен, открит и честен бизнес, виждаме какви са резултатите – не са в наша полза. Тези неща трябва да променим. България има огромен потенциал. България има прекрасни хора и дадености, но това, което не сме имали, е адекватни институции, които да дадат възможност на тези хора да разгърнат своя потенциал тук в България”, заяви Радев.

БОРИСОВ Е НА ВЛАСТ 11 ГОДИНИ

“Олигархията е негова (на Борисов). Има един железен закон на олигархията, формиран още 1917 г. от немския социолог Роберт Михалс – всяка олигархия се стреми с натрупания ресурс да започне да работи и със следващото управление”, обяви Радев.

ПРЕМИЕРЪТ СПИ С ПИСТОЛЕТ ДО ГЛАВАТА

“След като премиерът спи с пистолет до главата си, при това е охраняван от НСО, това означава, че в тази страна има мутри. След като има шкафчета с кюлчета със злато, значи има мутри. При една промяна тези хора се притесняват – да би да изплуват злоупотребите им, да бъдат убити от потоците на финансите и да не би да се проведат честни избори”, коментира държавният глава.

ПРОКУРАТУРАТА ДА ЗАПОЧНЕ РАБОТА

“Режимът рухва и пред българската прокуратура има сериозна дилема – или да почне да работи в интересите на обществото или и тя да бъде завлечена в небитието”, каза Радев.

http://epicenter.bg