В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, честваме най-голямото културно достижение на нашия народ – създаването на собствена писменост. Това заяви държавният глава пред журналисти, след като заедно с вицепрезидента Илияна Йотова и представители на служебното правителство положиха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Румен Радев припомни, че преди повече от 1100 години именно България е била държавата, спасила делото на славянските първоучители. „Започнатото от Кирил и Методий беше продължено от Климент Охридски и Наум Преславски, които със своите ученици и хиляди последователи направиха така, че България да се превърне в духовния и културен център на славянския свят през Средновековието“, отбеляза държавният глава.

„Затова нека днес отдадем почит на всички творци, книжовници, хора на словото, които през вековете създаваха българската държава на духа. От нея и днес, и за в бъдеще, ще продължаваме да черпим сили за нашето духовно възраждане“, каза президентът Радев.

Държавният глава поздрави всички учители, книжовници, хора на знанието, които днес продължават да укрепват българския дух и да разпръскват тъмата на подмяната. „Държавата на духа никога не е загивала в България и от всички нас зависи да я предадем на следващите поколения“, подчерта Румен Радев.

https://m.president.bg