“На 21 януари се проведе събрание на Управителния съвет на ICGB. При огромния обществен интерес от доставка на евтин азерски газ по неизградения в срок газопровод Комотини-Стара Загора, нищо не стана ясно. Или стана ясно, че българският обществен и държавен интерес за пореден път е погазен пред отсъстващия (във Франция е за пет дни) поглед на поредния енергиен министър.”

Това се казва в коментар на лидера на АБВ Румен Петков, разпространен от пресцентърът на партията. В него Петков пита:

“1. Каква е съдбата на заявлението на строителя за нов график?

2. Каква е съдбата на доклада юридическата кантора (и колко ни струва той) относно:

– Основанията за налагане на неустойки (досега 23 дни – 2 млн. 70 хил. евро) и какви действия са предприети от ICGB? Ако не са предприети, ръководството в ареста ли е или е на свобода?
– По първоначалния договор 20% от плащанията се задържаха като гаранция за навременно и качествено изпълнение. На 11.11.2020 г. тази клауза е променена в ущърб на България. Кой е разследван за това и какви са резултатите от разследването (няма съмнение, че ударът по обществения интерес е огромен). Вместо това се ускори плащането и се въведе банкова гаранция. Каква е нейната съдба? Усвоена ли е тя, след неизпълнението на договора?

3. Какви са претенциите, предявени от нас по пропуснатите ползи – а те са грандиозни: 20 000 MW на ден или 2 000 000 евро на ден.

„Булгаргаз“ каква заявка (като време, обем и точка на доставяне) трябва да даде на азерите?
Какво губим от договорите за транзит, вкл. за дългосрочния до 2030 година?

Същевременно премиерът ни успокои: „ако ни спрат доставките на газ, произвеждаме много ток“… О, свещена…

А се очаква министър Александър февруари да цъфне като една Теменужка в САЩ (важно е в каква компания, за да знаем кой как се е откупил). А Теменужка вече беше и знаем в каква компания и знаем, че резултатът е нищо, освен огромните командировъчни…”

https://trud.bg/