• Нито едно от решенията на този служебен министър на енергетиката не беше в полза на обществото, сочат недалечните му действия

Заради решението на служебния министър на енергетиката Росен Христов в общия микс за домакинствата да бъдат вкарани над 2 теравата скъп ток от ТЕЦ “Марица изток 2”, вместо по евтиния от АЕЦ “Козлодуй”, има вероятност да плащаме по-скъп ток от 1 юли. Окончателното решение ще бъде взето от КЕВР на 30 юни, съобщава БНТ.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика обясни какво е наложило в последните 48 часа от управлението на кабинета “Донев” служебният енергиен министър да разпореди скъп ток от въглища да влезе в микса за бита.

“Издадената заповед е за 2,2 млн. мегаватчаса, които ще произведе ТЕЦ-2, с цел той да продължи да съществува. Да не затвори, да продължи да съществува. Тази заповед, ако новият министър прецени, може да бъде отменена, защото решението на КЕВР ще се вземе на 1 юли. Тази заповед ще доведе до някакво увеличение на цената”, каза Делян Добрев.
Бизнесът обаче не е съгласен тецът да бъде подпомаган от държавата по този начин.

“Възмутително е, че това нещо се прави по този начин години наред, без никакви икономически разчети как е най-изгодно, защото в крайна сметка това са обществени пари.
В момента е по-изгодно ТЕЦ “Марица изток 2″ да не работи, за да не трупа загуби, които също трябва да бъдат покрити от обществото, а по-добре е да плащаме заплатите на тези хора и със сигурност трябва да се мисли за дълбока реформа в този сектор”, каза Константин Стаменов.

Синдикатите защитиха решението на служебния министър да се подпомогне държавната въглищна централа, чрез изкупуване на ток, с мотива, че е базова мощност, която гарантира сигурността на енергийната система.

“Не са прави, за да се спаси ТЕЦ-2. И трябва да напомним, че миналата година пък ТЕЦ-2 финансираше до голяма степен компенсациите, които се изплащаха на бизнеса”, каза Ваня Григорова от КТ “Подкрепа”.
Очаква се единият блок на АЕЦ да мине на гориво от “Уестингхаус”, което също ще бъде предизвикателство по отношение на произведената енергия от “Козлодуй” и именно това налага увеличаваното на количеството електроенергия, която ще се изкупи от ТЕЦ-2.

Търговците на ток обясниха, че в края на годината затваря врати една от американските централи в Маришкия басейн, поради което допълнителното електричество от държавния ТЕЦ няма да бъде пуснато на пазара до тогава, а ще стои в резерв.

“От 1 януари регулирания микс ще има нужда от допълнителни количества, които отговарят точно на 300 мегавата, колкото е мощността на една от тези американски централи”, каза Соня Кадийска – председател на Асоциацията на търговците на ток.
Лошото в случая е, че това решение се взе от последния служебен министър, не беше оставено за решение от текущия редовен кабинет.

Според КЕВР предварителните разчети от 3,6% увеличение за следващите 12 месеца, след 1 юли, ще трябва да се преизчисли.

Бившият заместник-енергиен министър Еленко Божков изчисли, че с колко ще бъде евентуалното повишение на тока: “Става дума за едва десети от процента увеличение на цената, така че всичко е в границите на до 4%”.

Последната дума колко ще плащат домакинствата ще вземе КЕВР на 30 юни.

https://lupa.bg/