Ройтерс: Германия и някои членки на ЕС се противопоставят на отпускането на 20 милиарда евро помощ за Киев

0
196

ЛОНДОН, 11 ноември. /ТАСС/. Европейската комисия (ЕК) може да бъде принудена да преразгледа предложението си за отпускане на 20 милиарда евро военна помощ за Украйна за четири години поради протести на някои членове на общността. Това съобщи Ройтерс като се позова на високопоставени европейски дипломати.

“Все още няма да кажа, че този план се провали, но със сигурност може да бъде подобрен – каза един от събеседниците на агенцията. – Германия има много въпроси, което е съвсем справедливо. Говорим за много пари.”

Ръководителите на министерствата на отбраната на страните от ЕС възнамеряват да обсъдят плановете за по-нататъшно предоставяне на военна помощ на Киев на 14 ноември в Брюксел. Според източници на Ройтерс преди тази среща няколко държави, включително Германия, са изразили съмнения относно необходимостта от поемане на големи финансови задължения за четири години напред. Някои членове на общността също така посочват, че техните бюджети просто не позволяват необходимите суми. Поради това първоначалното предложение на ЕК може да бъде модифицирано. Един от възможните варианти включва одобрение на пакети за финансова помощ за Украйна само за една година напред.

На 20 юни Европейската комисия призова страните от ЕС да направят допълнителни вноски в бюджета на общността за периода от 2024 до 2027 г., което е необходимо за одобряване на програма за бюджетна помощ на Украйна в размер на €50 милиарда за следващите четири години и военна помощ в размер на €20 млрд. Това предложение беше посрещнато без ентусиазъм в страните от ЕС, чиито бюджети пострадаха от икономически проблеми, свързани с антируските санкции. Поради това дългосрочните програми на ЕС за подпомагане на Украйна все още не са приети.

Основният източник на средства за бюджета на ЕС са преките вноски на неговите членове, пропорционални на техния БВП, представляващи над 70% от всички приходи. Освен това бюджетът на ЕС получава приходи от търговия с въглеродни емисии и няколко други паневропейски екологични такси, които се събират от гражданите на страните от ЕС.