РОДИТЕЛИТЕ ИСКАТ ДЕЦАТА ИМ ДА ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ, НО ДА ГИ ТЕСТВАТ ВКЪЩИ. ДИРЕКТОРИ НАСТОЯВАТ ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ДА ПРОМЕНИ ЗАПОВЕДТА СИ

0
717

 

Днес следобед щадящите тестове за малките ученици от първи до четвърти клас ще бъдат доставени до училищата в област Добрич, където, след попълнени декларации за съгласие от повече от 50 процента от родителите в клас, учебните занятия се възстановяват присъствено. Според проверка на НДТ, настроенията на родителите в Добрич е на кантар и варира от едната до другата крайност. Дори тези, които са съгласни децата им да се тестват, заявяват, че предпочитат те сами да си ги тестват вкъщи и така да ги пращат на училище. Основната причина е изискването децата да не са пили вода или пък да са поемали каквато и да е храна. Другото притеснение е, че ако някое от децата се окаже с положителен резултат, то това ще стане ясно след направения тест в училище и така цялата паралелка ще бъде карантинирана. Ако тестът е направен вкъщи, то карантинирането за всички ще отпадне. Неяснота предизвиква и въпросът какво ще се случи с останалите деца, които остават вкъщи.

Учителите пък са категорични, че предпочитат да са на училище присъствено, но без процедурата по тестовете. Мотивите: някои са гнусливи и не искат да си причиняват подобно изживяване; губи се много учебно време, което трудно ще се навакса, и то за сметка на технически предмети или междучасия; след като плюят, малките деца ще са гладни и жадни, за което ще се отдели още учебно време; част от учителите не са сигурни дали ще могат да се справят с цялата процедура, тъй като не са учили за лаборанти.

Директори на училища от цялата страна вчера изпратиха отворено писмо до министъра на здравеопазването и министъра на образованието с искане за изменение за заповедта на д-р Стойчо Кацаров в частта и касаеща тестването в училище. Те призоват скринингът да бъде у дома от родителите.

В писмото се настоява да се даде възможност родителите да правят тестовете на децата си в домашни условия и след това резултатът да бъде представен като доказателство, че детето не е болно. Според сега действащите насоки вкъщи може да се прави само скринингът на малчуганите със специални образователни потребности.

Директорите изброяват 11 причини МЗ да измени заповедта си. По думите им тестването в училище би довело до карантинирани на паралелки, а ако то се прави у дома, ще намали рискът. Към момента при положителен случай на дете, то класът се карантинира само ако то е било в клас по-малко от 48 часа преди вземането на пробата. Така, дори и тестовете да се правят у дома, то при и положителен резултат на тест в четвъртък, при втори положителен резултат в лаборатория, класът пак ще бъде поставен под карантина.

Сред причините скрининът да се прави от родителите у дома се посочва и отказът на учителите да извършват тестовете. Дори и тестовете да са в клас, не е задължително педагозите да бъдат част от екипа, който ще помага на децата. Тримата души, които ще имат роля по 30 минути в понеделник и четвъртък да правят тестовете, могат да бъдат трима родителите, доброволци на БЧК и други.

Включването на родителите в екипите за тестване ще премахне и друга от посочените причини – семействата на децата от уязвимите групи не позволяват на учителите да ги тестват, защото вярват в конспирации и ще обвинят педагозите, че са заразили хлапетата умишлено при положителен тест.

Нарушаването на учебния план също е сред причините, посочени от директорите. В писмото се уточнява, че някои предмети са веднъж седмично и тестването ги „обрича да не бъдат провеждани”. В дните на тестване първият час няма да бъде заменен със скрининга. Идеята е просто учебният ден да започва по-късно, да има по-малки междучасия или часовете да бъдат с по 5 минути по-кратки.

Първото тестване на малчуганите ще бъде в сряда. НДТ