Четирима души бяха задържани в Белгия като част от разследване за корупция в Европейския парламент, свързана със Световното първенство в Катар, съобщава АФП , позовавайки се на съдебен източник.

Сред арестуваните е и гръцкият политик, зам.-шеф на Европейския парламент Ева Каили. Имената на другите трима обвиняеми не се съобщават. Общо през последните два дни по случая са задържани шестима души, сред които двама депутати от Европейския парламент.

Домът на Кайли беше претърсен в петък вечерта. Тя не може да се възползва от депутатския си имунитет, тъй като е задържана “на местопрестъплението”. Полицаите открили у нея “чанти с банкноти”.

Белгийската прокуратура заяви, че “се подозира плащането на големи суми пари или предлагането на значителни подаръци на трети страни с политическа и/или стратегическа позиция за влияние върху решенията на Европейския парламент”.

Според съобщения в медиите заподозрените са получили подкупи от Катар, за да повлияят на позицията на други евродепутати в навечерието на подготовката за Световното първенство, което се провежда в момента в арабската държава.

По-рано днес Ева Кайли беше отстранена от поста си на заместник-председател на Европейския парламент. Освен това е изключена от гръцката партия ПАСОК – “Движение за промяна”.