Рибари протестираха на главния път Дуранкулак – Варна

0
943

Рибари от Добрич, Балчик, Каварна, Шабла и Българево излязоха на протест на главния път Дуранкулак – Варна, край село Хаджи Димитър. Поводът е наложените през уикенда глоби от по 1000 лева заради паркираните на Болата автомобили на плажуващите. Част от тях обаче са на рибарите, които си свалят с тях лодките.

Рибарите негодуваха от глобите и отношението на полицията. От 10 години съм рибар и без автомобил няма как да сваля лодката си до залива, заяви Илия Илиев от Българево. „Искаме да си посещаваме плажа на Болата с коли, както сме го правили десетилетия, за да си пускаме лодките и да можем да упражняваме любимото си хоби – риболова“, коментира Виктор Лучиянов, който е един от организаторите на протеста. „Отдавна настояваме да се направи хелинг, от който да спускаме лодките си. Ако има такъв, ще докарваме лодките с колесари до плажа и няма да се минава през пясъка“, допълни той. Рибари пък припомниха, че миналата година отново имаше подобно недоразумение и тогава министър Нено Димов им обеща да направи пристан, но си остана само с обещанията.

Рибарите ще настояват МОСВ да отмени направените до момента актове и да не бъдат санкционирани.

В знак на протест всички пресякоха по няколко пъти пешеходната пътека край село Хаджи Димитър, като спряха за няколко минути движението по главния път. НДТ