РЗИ ОТБЕЛЯЗВА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ПРЕХРАНАТА

0
873

Редица дейности реализира през месеца Регионалната здравна инспекция в Добрич по повод Световния ден на прехраната – 16 октомври, съобщиха от институцията. Провеждат се интерактивни обучения с дегустации на различни видове храни, насочени към подрастващите с оглед здравословен избор от тях на храни и здравословно хранително поведение.

Световният ден на прехраната – 16 октомври, се отбелязва от 1979 г. по инициатива на ФАО –  Организацията на храната и земеделието към ООН. За първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб. Целта е да се предизвика по-голямо разбиране от световната общественост по отношение на проблемите с прехраната и с общи усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността.
Чества се в над 150 страни, като България се включва през 2006 г., с цел повишаване информираността на обществото по проблема за прехраната на хората в световен мащаб и укрепване солидарността в борбата с глада и недохранването. НДТ