Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес.

От началото на месеца браншът се завърна на откритите си площи, а от 12 април – и на закрито. През уикенда слънчевите тераси в Балчик се оживиха и напомниха за летните дни.

Според Дария Петкова – представител на три обекта, ресторантьорите ще оцелеят, но проблемът е в цялата организация на работа. С това подобие на мерки – отваряне и затваряне, е трудно да се задържи персонал, който и без това е в недостиг, паралелно със средствата, категорична е тя.Петкова сподели съдбата на нейни колеги, получили европейска финансова помощ: „Немалка част от тях бяха със запорирани сметки и парите им отидоха по запорите“. Нейната фирма кандидатства по мярката „Запази ме“ през декември, а помощта за работниците идва чак през февруари. „Заради тежката бюрокрация нямаме желание да кандидатстваме, въпреки че всеки има нужда от подкрепа. Поне четири пъти съм подавала документите по програма „Запази ме“ – нещо, което също струва пари – за куриери и флашки…“, обясни ресторантьорът.

Както миналото, така и това лято ще се разчита на българския турист.

„Има хора, не се притеснявам за сезона. Но по-добрата клиентела идва отвъд границата“, признава тя.

Не възнамеряват да вдигат цените на артикулите си, които приготвят на място от италиански висококачествени суровини и продукти. Пици между 10 и 16 лева, торти около 5-6 лева. Кафето е 2,50 лв., толкова е и 100 грама сладолед, съобщи Радио Варна.

Управителят на заведения в Балчик подчерта, че каквито и мерки да се прилагат, те трябва да важат за всички и спазването им да се контролира. Не е съгласна, че заведенията са едва ли не епицентърът на заразата. Притесненията за новия сезон не са обвързани с липсата на хора, а по отношение грижата за бизнеса: „Така са устроени нещата, че грижата за малкия и среден бизнес е точно никаква, а те са движещите. Въпреки че според настоящия премиер основополагащи за брутния вътрешен продукт са леката и тежката промишленост, затова можело да си позволим да не работят ресторантите,защото там най се разпространявала заразата. Но искам да попитам, нима във фабриката с 300 шивачки вирусът не се разпространява, в големите търговски обекти…?! Като ще се налагат мерки, трябва пропорционално да има и контрол. Аз мога да посоча поне четири заведения във Варна, които не спряха да работят със седящи места от момента, в който сме затворени … Не е много коректно ти да си затваряш бизнеса, защото нямаш средствата да плащаш глоби или … Същото е в София. Като ще затваряме заради страх от коронавируса, затваряме навсякъде, както правят в Европа!“