Ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев представя инициатива за основен ремонт на Ректората и на библиотеката на СУ

0
59


Ректорът на Софийския университет (СУ) “Св. Климент Охридски” проф. Георги Вълчев ще представи днес инициатива за създаване на национална програма за финансиране на основен ремонт на Ректората на СУ и на Университетската библиотека. Пресконференцията ще се състои в конферентната зала в Ректората на Софийския университет, съобщи пресцентърът на висшето училище.

През декември 2024 година ще се навършат 90 години от тържественото освещаване на сградите на Ректората и на Университетската библиотека. Строежът на Северното и Южното крило на сградата е завършен през 1952 година. През този период в сградата, която е публична държавна собственост и само един от паметниците на културата, които Софийският университет стопанисва и ползва, не е правен основен ремонт. Със средствата за капиталови разходи, които Софийският университет получава всяка година от държавния бюджет, и основно със средства, спечелени по проекти и с дарения, е възможно осъществяването единствено на спешни и неотложни ремонтни дейности и на обновяване на отделни зали, пространства, аудитории, библиотеки, отбелязват от висшето училище.

В пресконференцията ще участват и предишните ректори на Софийския университет – проф. Иван Лалов, проф. Боян Биолчев, проф. Иван Илчев и проф. Анастас Герджиков, отбелязват от висшето училище.

/ХТ, ТС/



Източник БТА