Рекордна 2023година за ВяЕЦ „Свети Никола“ край Каварна

0
397

Нов рекорд за AES България. Вятърният парк на компанията в България – ВяЕЦ „Свети Никола“, отбеляза пикова в производствено отношение година. През 2023 г. вятърната електроцентрала „Свети Никола“ произведе 372 485 MWh зелена електроенергия. Това е най-голямото количество електроенергия, произведена от парка от пуска му в експлоатация през 2010 г.

През миналата година 52-те вятърни турбини на най-големия вятърен парк в България осигуриха за българските потребители близо 5% повече енергия от вятър спрямо 2022 г. Генерираната от ВяЕЦ „Свети Никола“ през годината зелена енергия се равнява на годишното потребление на над 100 000 български домакинства. Това означава, че през миналата година всички домакинства в област Добрич и област Силистра са били по-зелени и са използвали изцяло вятърна електроенергия. Така за пореден път AES България показва устойчивост в тенденцията вятърната електроцентрала „Свети Никола“ да осигурява по-зелено електропотребление за хиляди домакинства в Североизточна България.

Само за последния месец на 2023 г. ВяЕЦ „Свети Никола“ генерира 42 290 MWh електрическа енергия.

Вятърната електроцентрала „Св. Никола“ е в основата на създадената Интегрирана система за ранно предупреждение за защита на птиците, която е съобразена с европейските изисквания за опазване на дивите птици. Интегрираната система минимизира риска от сблъсък на птици с въртящите се части на вятърните генератори, чрез спиране на единични, групи турбини или цели вятърни централи, както и изпълнява мониторингова програма през рисковите периоди за видовете с консервационна значимост.

AES е най-големият инвеститор в енергийния сектор в България. Компанията е собственик и оператор на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ AES Гълъбово и е мажоритарен собственик и оператор на най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола“, край Каварна.