Сбогувалият се с европейското първенство България загуби с 0:2 гостуването на класиралия се на еврофиналите Финландия в мач от Лигата на нациите. След 7 победи и 1 равен в мачовете помежду ни България допусна първа загуба от Финландия в историята.

Робърт Тейлър откри резултата на олимпийския стадион в Хелзинки в 52-ата мин. Йенсен в 67-ата минута удвои, малко след като бе влязъл в игра.

След равенство между Ирландия и Уелс (0:0) и изиграни по три мача Уелс е лидер в нашата Група 4 от Лига В със 7 т. Финландия е с 6 т. Ирландия има 2, а България е на дъното с 1 т.

Георги Дерменджиев направи цели 8 промени в състава спрямо титулярите от загубения полуфинален плейоф срещу Унгария. Единствените трима, които играха в София и излязоха и във визитата на скандинавците, са  извеждащият България за втори пореден път с капитанската лента Васил Божиков, Антон Недялков и Кристиян Малинов.

За вратар бе избран Мартин Луков, който направи абсолютен дебют за националния отбор. Стражът на “Локомотив” (Пловдив) замени вратаря на “Лудогорец” Пламен Илиев. Интересно е, че титуляр е и съотборникът на Луков на “Лаута” – футболист №1 на България за 2019 г. Димитър Илиев. Досега той бе излизал в стартовите 11 само веднъж – в експерименталния състав на Дерменджиев за загубената приятелска среща с Беларус през февруари, а след това поигра около половин час при 0:1 от Уелс в предишния ни мач от Лигата на нациите. Но за първи път е титуляр в мач на България, имащ официален състезателен характер.

В защита Страхил Попов замени Сисиньо, Кристиян Димитров излезе вместо Георги Терзиев. Александър Цветков започна титуляр вместо Янис Карабельов, а Георги Йомов, Кирил Десподов, Димитър Илиев и Исмаил Иса замениха Галин Иванов, Тодор Неделев, Бирсент Карагерен и Божидар Краев.

Още в 6-ата мин Кристиян Димитров получи удар в главата и Георги Терзиев започна да загрява край игрището.

В 15-ата мин Робърт Тейлът бе изведен зад гърба на българската отбрана и шутира по диагонал към обратния ъгъл на българската врата, но Луков отрази с добър рефлекс.

Само 2 мин по-късно след нов пробив на финландците отдясно  Пуки шутира към вратата, а след рикошет в крака на Божиков, топката стигна до Пухянпало непосредствено пред Луков, но българският страж отново се намеси решаващо.

В 29-ата мин България обстрелва за първи път вратата на Финландия. Димитър Илиев обаче не намери целта.

В 38-ата мин България имаше отличен шанс да открие, при това красиво. Малинов копна технично над защитата на домакините, Десподов овладя във въздуха, финтира двама противници, обърна се и стреля, но стражът на Финландия спаси.

В 43-ата мин Йомов центрира отляво, Исмаил Иса протегна крак в опит да отклони топката, но се размина буквално на сантиметри от шанса да промени летежа й към ръцете на вратаря Храдецки, който безпроблемно улови.

5 мин след почивката българите имаха нова възможност да поведат. След разбъркване топката стигна у Йомов, който стреля, но отново покрай вратата.

В 52-ата мин Финландия поведе. Тейлър бе изпуснат сам пред Луков и вкара топката в мрежата. След изсипана топка отляво последва връщане с глава, опит за удар на Пуки, който се превърна в неочакван пас към Тейлър и чукване отблизо покрай Луков – 1:0.

В 65-ата мин Йенсен се появи в игра, а в 67-ата вече беше в прегръдките на съотборниците си, след като се разписа за 2:0.

https://lupa.bg/