Регионална библиотека “Дора Габе” обнови библиотечното пространство и сайта си с финансиране от Национален фонд “Култура”

0
181

Регионална библиотека „Дора Габе“ представи пред журналисти резултатите от реализиран проект „Библиотеката – нови платформи за достъп до книжовно наследство, пространство за интеркултурен диалог“ към Национален фонд „Култура“ по Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти. Продължителност на проекта  бе от юли 2022 до декември 2023, с общ бюджет – 23 676,20 лева. Предоставените средства от Национален фонд „Култура“ са в размер на 18 361,00 лева, собствено участие – 5 315,20 лева. Това съобщи по времена пресконференцията директорът на културния институт Теодора Денкова.

Тя също така представи постигнатите цели по проекта. Сред тях са увеличаване достъпа на гражданите до информация и култура, оптимизиране каналите за комуникация с дистанционните ползватели, задържане на съществуващи и привличане на нови публики.

Безвъзмездната финансова подкрепа от Национален фонд „Култура“ е изразходвана за придобиване и внедряване на автоматизиран Модул за аналитично описание на краеведски статии и от месец март 2023 година библиотеката предоставя на своя сайт онлайн достъп за дистанционните потребители, а информационният масив ежедневно нараства. Осъществен също е редизайн на съществуващия уеб сайт – от месец август 2023 г. библиотечният сайт е интерактивен и интуитивен, с интегрирана дигитална платформа за представяне на книжовното богатство на края, обществено-полезна информация, интеркултурно съдържание. По проекта също така е закупена и техника – интерактивен дисплей за представяне на културен продукт, видео камера и фотоапарат – за споделяне на събития, обогатяване дигиталния архив на библиотеката и др. Финансовото участие на библиотеката е използвано за обзавеждане и ремонт, с цел адаптиране на библиотечно културно пространство.

„Промяната допринесе за създаване на информационно и културно пространство, с нова визия, съобразно потребностите и изискванията на публиките,“ каза Денкова и направи сравнение с предходната година. През 2023 са проведени 708 културно-образователни и информационни прояви, при 556 за 2022 година. Посещенията също са значително нараснали. През 2023 година общо 50 814 души са посетили библиотеката, при 31 549 през 2022 година

Тедора Денкова благодари на всички журналисти за коректното отразяване на събитията в библиотеката и дълготрайното партньорство, в интерес на всички граждани. Тя също така не пропусна да благодари и на целия екип на културния институт.

„Динамичното време изисква от библиотечните специалисти гъвкавост и мобилност, изместване фокуса от традиционните практики, внедряване на нови услуги и дейности, необходими в контекста на днешния начин на живот, разработени според потребностите на местната общност.

Постигнатите резултати по проекта удовлетворяват интересите, потребностите и търсенията на нашите читатели, дистанционни ползватели, граждани на областта, както и екипа на библиотеката, който надгради знанията и уменията си за постигане на по-ефективна работна среда и комуникация с общността“, завърши директорът на библиотеката.

 

БТА