Ревизоро стана Язовиро: Всякак са ме наричали, но по язовири още не съм ходил

0
905

Всякак са ме наричали, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента новият екоминистър Емил Димитров, предаде репортер на NOVINI.BG.

Пояснява ме, че след вчерашната новина, че Димитров е номиниран за креслото на Нено Димов в МОСВ, в социалните мрежи той бе прекръстен на Язовиро. Новият му прякор идва от Ревизоро, който се появи, след като Димитров бе начело на Агенция “Митници”.

“Всеки депутат става министър – независимо дали работи добре или не”, каза той и поясни на репортерите – нещата при вас са едни, но реалността е друга.

Относно Перник, Емил Димитров заяви, че ще се запознае с проблема, от вчера ли тече стената на язовир “Студена”. “Не искам никакви обвинения или упреци. До преди един час бях председател на комисия, която се занимава с граници, митници, алкохол, цигари и не съм ходил по язовири””, каза той.

Във връзка с това сега какви интереси ще защитава след като името му се свързва с големия бизнес, Димитров заяви, че вчера е финализиран Законът за горивата, какъвто никога до момента не е имало и за първи път от 20 години 90% от обектите, които предлагат горива ще бъдат официализирани, а за законопроекта “Домусчиев” новият екомистър каза, че документите са били донесени в кабинета на Красимир Каракачанов от Волен Сидеров и Николай Александров и от още един човек и е било заявено, че този законопроект е съгласуван с Цветанов, Нинова и той като единствен представител в София от ОП се е подписал под него, а после Сидеров само с неговия подпис го е занесъл в НС.

Във връзка с това дали Ивелина Василева ще бъде негов зам. – министър, Димитров заяви, че е откровен и много би се радвал тя да му помогне. Ако се съгласи да дойде в МОСВ, ще ѝ бъда благодарен, каза той.

Иначе Емил Димитров обяви, че никой не му е поставял условия – уволни този, назначи този.

http://epicenter.bg

Парадокс: Марешки трасира пътя на врага си Ревизоро за екоминистър

Веселин Марешки трасира пътя на Емил Димитров-Ревизоро за министър на околната среда и водите. Парламентарната група на „Воля“ ще напусне залата и няма да участва в гласуването на предложението на премиера Бойко Борисов за наследник на Нено Димов.

Решението да не се участва във вота за министър обяви депутатът Пламен Христов от трибуната на Народното събрание.

Той разкритикува ВМРО, като обясни, че най-добрият им екоспециалист Нено Димов е в ареста и те нямат удачна кандидатура за негов наследник. Емил Димитров не бил подходящ, защото не бил експерт в сферата.

Христов обаче добави, че „Воля“ не участвали в нагласени сценарии и затова напускат залата.

Неучастието в процедурата по гласуване от страна на „Воля“ обаче изглежда точно като сценарий. Ако депутатите на Марешки натиснат копчето „против“ или „въздържал се“, Ревизоро може да не бъде избран за министър, тъй като и депутатите от „Атака“ вече са в опозиционна роля, а без тях властта няма парламентарно мнозинство.

Парадоксът с „Воля“ е още по-голям, защото Веселин Марешки и Емил Димитров бяха люти врагове през последните години. Ревизоро сипеше обвинения към Марешки, че продава евтини горива по съмнителен начин. Лидерът на „Воля“ пък му отговаряше с обиди и обвинения в лобизъм.

Веселин Марешки и партията му на думи са в опозиция, но на дело обичайно подкрепят управлението при ключови гласувания, от които зависи стабилността на властта.

Предишният подобен избор – на Деница Сачева за министър на околната среда и водите, също мина благодарение на отсъствието на мнозинството от депутатите на „Воля“.

Поведението на Марешки и хората му може да се обясни по две направления. Първо, ако правителството падне и парламентът бъде закрит преждевременно, вероятността „Воля“ да попадне в следващото Народно събрание е твърде малка. Второ, Веселин Марешки и двама негови колеги депутати са със снет имунитет и с обвинения от прокуратурата за изнудване. Разследването обаче е „на трупчета“ вече близо три години, което води до съмнения за зависимости.

Днес е първи пленарен ден за новата 2020 г. и новия политически сезон. Любопитно е, че по този повод „Воля“ отново обясниха, че са в опозиция. Но изразиха и надежда, че парламентът ще изкара пълния си мандат.

От ГЕРБ в лицето на Даниела Дариткова заявиха, че предсрочни парламентарни избори няма да има.

От БСП пък отговориха, че управлението е изчерпано и трябва да си ходи час по-скоро.

https://www.flagman.bg/

С гласовете на ГЕРБ и ОП парламентът избра Емил Димитров-Ревизоро за екоминистър

С гласовете на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ парламентът извърши промяна в правителството – освободи Нено Димов и избра Емил Димитров-Ревизоро за министър на околната среда и водите. Решението беше взето с минимална разлика – 111 гласа „за“ и 96 „против“. Въздържали се нямаше.

Срещу Емил Димитров, който е номинация на ВМРО за поста, бяха депутатите от БСП, ДПС и „Воля“.

Дебатите в пленарна зала започнаха от качествата на Емил Димитров и се насочиха към проблемите в областта на екологията – водна криза, внос на боклуци и мръсен въздух.

Кристиан Вигенин (БСП) заяви, че левицата няма да подкрепи кандидатурата на Димитров, защото начинът, по който е била направена и мотивите за нея по убедителен начин демонстрирали несъстоятелността и непригодността на управлението. Той добави, че вчерашният коалиционен съвет явно е бил неприятен, така поне разбрали от БСП. На него, според Вигенин, е имало разправии по един въпрос – „защо Нено Димов е на топло, а други като министъра на регионалното развитие и благоустройство и бившата областна управителка на Перник са на топло, но вкъщи“. Но не са били обсъдени въпроси за достъпа до вода, вноса на боклука и чистота на въздуха в контекста на задържането на Нено Димов. Спешен план за справяне с водната криза в Перник също не е бил дискутиран, отбеляза още Вигенин.

Каква хрумка – пращате човек да ревизира, казвате, понеже няма никакъв друг аргумент за тази кандидатура. И какъв късмет – роден е в Перник. Всичко това изглежда сюрреалистично“, отбеляза Вигенин.

Той цитира и думите на Емил Димитров от вчера, че се е съгласил да стане министър, за да съхрани управлението. „Поздравления. С такава програма не е застъпвал нито един министър до момента. На депутат, с известна политическа гъвкавост, явно е направено предложение, на което не може да откаже“, посочи още Вигенин. И заключи, че управлението е безидейно, няма план за развитие, работи на парче, пилее средства за запълване на дупки и основаната му задача е да си доизкара мандата. „Сътворихте шедьовър в политиката – залепихте банан за стената и очаквате аплодисменти. Но може да има само гняв, който расте с всяко ваше действие“, каза той.

От името на ДПС Джевдет Чакъров обяви, че и те няма да подкрепят кандидатурата на Емил Димитров, но по принципни съображения.

Това е деветата поредна смяна на министри в този кабинет. Т.е. повече от половината. Сменят се министри. Трябва да има смяна на политиките и визия за реформи. Ние не чухме такива аргументи. Що се отнася до новия министър, това, което бих искал да кажа е, че той няма право на толеранс, не само на 100 дни, не само на 1 месец. Би следвало да заработи още от момента на встъпването в длъжност„, каза Чакъров. И допълни, че това е необходимо, защото има водна криза в Перник и редица проблеми стоят за решаването на управлението на водите в България, които изискват адекватни спешни мерки, за да не прераснат в кризи.

Чакъров изтъкна, че новият министър трябва да познава много добре компетенциите на всички институции, които имат отношение към управлението на водите и да осигури много добра координация между тях. Той изрази резерви за това дали номинираният от ВМРО Ревизоро притежава такава компетентност.

Що се отнася до „Воля“, от партията обявиха, че няма да участват в порочната и сбъркана схема за разпределение на постове. „Ако имаше добър кадър за МВР, пък квотата е за МОН, ще го назначите, защото така се е паднало“, заяви Пламен Христов. И допълни, че „Воля“ е против да се търсят постове за ваши и наши, защото не постът прави човека, а обратно.

Най-добрият ви специалист по екология е в ареста. Това говори много за подбора на кадрите. Не е нормално да се разследва един, а да се предлага друг с неясна компетентност. Няма да участваме в тези нагласени сценарии. За всички е ясно, че всички вие носите отговорност за провала на МОСВ“, каза още Пламен Христов.

Славчо Атанасов („Обединени патриоти“) защити номинацията на Емил Димитров с думите, че България е имала двама премиери без нито един ден трудов стаж, работили само в партийните централи и не се справили. И посочи, е Джевдет Чакъров е бил успешен екоминистър, макар по образование и професия да е хирург.

Винаги съм казвал, че личността определя длъжността. За да заемеш такъв висш пост, ти трябва добре да администрираш и менажираш. Г-жа Фандъкова е учител по руски език, но е добър кмет на София, вече четвърти мандат. Несъстоятелно е, че Емил Димитров задължително трябвало да бъде експерт. Той е министър, не е експерт, под него има колкото щеш експерти и заместник-министри. Неговата основна работа е да организира този потенциал. Той има безупречна биография. Не може да си управлявал митниците и да не се справиш като министър“, заяви Славчо Атанасов.

След като се закле като министър, Емил Димитров заяви, че не отива в министерството с метла, той ще бъде администратор, ще организира, но ще търси и отговорност. И обясни, че колкото и да не иска да напуска Народното събрание, където работел добре с депутати от всички парламентарни групи, не може да откаже номинацията, защото това е отговорност към партията, която го е включила в листите и към хората.

Начало